2013-03-06

Bush for President?

Trött på Bush:arna? Då kan du få det jobbigt. Sonen till George HW Bush, Jeb, signalerar tydligt att han är intresserad av nästa presidentval. 

HW, W, Jeb.

Han är den av bröderna som många menar borde varit den som blev president, och det var utan tvekan namnet Bush som höll tillbaka honom 2012. Under valåret höll han en tämligen låg profil men kom då och då med kritik, speciellt inom immigrationsområdet, där han inte gillade republikanernas hårdnackade linje.

Det är också immigrationsfrågorna som är hans väg tillbaka in i politiken (Jeb Bush var guvernör i Florida 1999-2007). Vinden blåser annorlunda nu efter valet, när republikanerna såg det ohållbara i att fortsätta tappa väljare i denna växande väljargrupp. Brorsan George W Bush fick 2004 44 procent av deras röster, jämfört med Mitt Romneys 27 procent. Flera republikaner har mjukat upp sitt motstånd mot en väg till medborgarskap, vilket är en linje som Jeb Bush stödjer.

Just den åsikten har skapat en del problem för honom idag, när han flitigt förekommer i media där han lanserar en bok just om immigration. Under 2012 sa han att han stödde en väg till medborgarskap. I boken skriver han däremot att han inte gör det. Men idag i media säger han återigen att han stödjer det. Boken är skriven under förra året och det verkar som om Bush där lägger fram det som skulle vara politiskt möjligt inom republikanerna. Han räknade inte med att vinden skulle vända.

Det blir hur som helst rejält snurrigt.

Ställer han upp 2016 så blir han en tung spelare. Bush-familjen har såklart ett mycket brett politiskt nätverk, där det finns tillgång till de pengar som skulle behövas för en kampanj. Han kan nog mycket väl komma att ses som en kandidat som kan vinna valet, vilket brukar vara en avgörande faktor i republikanska primärval.

Primärvalet är annars den verkliga utmaningen för honom. Han har tydligt positionerat sig i mitten, till vänster i partiet. Det kan vara svårt att behålla den positionen i primärvalet och samtidigt vara framgångsrik. Men inget primärval är exakt som det tidigare. Vi vet bättre om två år efter mellanårsvalet.

Inga kommentarer: