2013-03-14

En generation till

Förra veckan skapade Jeb Bush rubriker när han meddelade att han är intresserad av nästa presidentval. Jeb är, tillsammans med brorsan George W, tredje generationen politiker i Bush-familjen. Prescott Bush var senator på 50- och 60-talet, pappan George HW var vicepresident och president på 80-och 90-talet. Nu är det dags för generation fyra.

P tittar på när Jeb kramar W.
Jeb Bushs son, George P Bush (P efter Prescott) ställer upp i ett lokalval i Texas. Det är den föga sexiga posten som land commissioner som står på spel. Trots osexighet har det fördelen att George P får kampanja i hela Texas, och posten är en bra kliv på karriärstegen. Nuvarande land commissioner har meddelat att han ska försöka bli viceguvernör nästa år.

Familjens kontakter i Texas är naturligtvis utmärkta och George P meddelade i januari att han redan dragit in 1,3 miljoner dollar till kampanjen.

George P Bush är 36 år gammal, advokat, reservofficer i flottan och fastighetsägare. Hans mor är från Mexico och han har uttalat stöd för en genomgripande immigrationsreform. 12 år gammal talade han på det republikanska konventet som nominerade hans farfar till president.

Bush-familjen är inte själva i att producera ytterligare en generation politiker. Kennedy-familjen hade ett glapp på ett par år då ingen från satt i kongressen, men från och med januari är ordningen återställd, då Joe Kennedy III finns i representanthuset.

Tredje generationen politiker-Romney.
En tredje politisk familj är Romney. George Romney var guvernör i Michigan och presidentkandidat, sonen Mitt guvernör i Massachussetts och presidentkandidat. I Michigan meddelade nyligen senator Carl Levin att han inte ställer upp för omval vilket fick Mitts bror, Scott, att fundera på möjligheten att ställa upp. Han passade, men skickade vidare budet till dottern, Ronna Romney McDaniel.

Ronna Romneys mor ställde upp i senatsvalet två gånger på 90-talet och hennes mormor (Mitt Romneys mamma) ställde även hon upp i ett senatsval.

De politiska dynastierna lever uppenbarligen i allra högsta grad i USA.

Inga kommentarer: