2013-02-17

Ditt och datt

Dags för en liten uppdatering om vad som händer over there.

Kongressledamoten Jesse Jackson Jr. är den senaste i raden av politiker från Illinois som hamnar i fängelset. På en fundraisingfrukost 2010, för guvernörskandidaten Bill Brady, frågade jag en av deltagarna varför han städde Brady. "Han är den som det är minst troligt att att han hamnar i fängelse", svarade han luttrat.

Senator Marco Rubio och guvernör Bobby Jindal är det republikanska partiets framtid, tror och hoppas många. En av USA:s bästa opinionsanalytiker, Stu Rothenberg, tittar närmre på de två, som faktiskt är födda bara med två veckors mellanrum och har på många sätt väldigt lika bakgrunder.

En av skillnaderna mellan Rubio och Jindal, är, eller kommer att vara, erfarenheten från utrikespolitik. Rubio ser nu till att höja sin profil där genom en resa till Mellanöstern.

Marco Rubio höll det officiella republikanska svaret på president Obamas State of the Union-tal. För det har han fått överlag bra kritik, men mest omtalat har vattenflaskan blivit. Eller som folkhumorn döpt det till: Watergate.Herman Cain blir kommentator på Fox News. Hans lön? Låt mig gissa på 999.

Av de nya senatorerna, har Ted Cruz från Texas gjort mest avtryck. Han har inte valt, som många andra, att ligga lågt i början, lära sig systemet, skaffa sig allierade och först efter ett tag trappa upp närvaron i media. En av hans framgångar är motståndet mot Obamas val av försvarsminister, Chuck Hagel.

Istället för att kampanja oavbrutet kan nu president Obama ibland ta det lite lugnare på helgerna. Denna helg är han i Florida på den privata golfbanan Florida National Golf Club, som ägs av en av hans stora bidragsgivare, Jim Crane.

Ikväll medverkar jag och min kollega från USA-panelen i SvD, Elizabeth Walentin, i SVT:s Agenda, där vi ska prata om republikanska partiets framtid. SVT1 kl 21:15.

Inga kommentarer: