2013-02-10

Tv-serie: House of Cards

Ursprungligen är det en brittisk serie. Nu finns den i amerikansk tappning, med Kevin Spacey i huvudrollen som Frank Underwood, majority whip i representanthuset.


USA har fått en nyvald president och Frank Underwood ser framemot att bli landets utrikesminister, något som den dåvarande presidentkandidaten lovade honom i utbyte mot stöd i valet. Presidenten håller inte vad han lovar och där står Underwood, lurad och bortfintad.

Förbannad och med en plan inleder Underwood en attack mot den person presidenten istället vill ha som utrikesminister. Det är inledningen på flera manövrar från den hänsynslöse Underwood.

Jag har väldigt svårt för böcker, filmer eller tv-serier om politik där det är uppenbart att författarna inte fattar ett dugg om hur politik faktiskt funkar. Som i boken Absolute Power av David Baldacci där presidentens stabschef i en situation funderar på om hon skulle kunna bli president med den nuvarande presidenten som vicepresident. Tror man att sådant kan hända är man ju helt hjärndöd när det kommer till politik.

House of Cards lider inte av någon sådan hjärndödhet. Tvärtom verkar de mycket väl greppa det politiska. Det finns överdrifter och saker som inte skulle hända i verkligheten, men det känns som om författarna gjort det för att skapa en bra, spännande tv-serie, inte för att de inte okunniga. Då har jag inga problem med det.

Tv-serien finns endast för Netflix, en on-demand streamingtjänst med tv-serier och filmer. House of Cards hade premiär 1 februari, men jag har redan sett alla 13 avsnitt. De fanns nämligen tillgängliga direkt. Suveränt!

Netflix har just nu ett erbjudande med en gratis månad, och om jag förstår det rätt kan man avsluta abonnemanget när som helst. Det går alltså att se House of Cards helt gratis, och helt lagligt. Jag kan rekommendera att ni gör det.

8 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Intressant. Själv tycker jag inte att det finns något i politisk väg som slår "24" ( förvånande :P ) - och då inte främst ifråga om actiongrejorna, utan just ifråga om det politiska spelet (i kombination med allt det andra).

Tomas sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tomas sa...

riginalserien av House of Cards var riktigt bra, till största delen beroende på en fantastisk Ian Richardson. Men nyversionen gillar jag också skarpt, dels tack vare mycket bra skådespelare i alla större roller, dels eftersom bytet från den brittiska till den amerikanska politiken gör att serien lyckas stå på egna ben.

Vilka är överdrifterna du tänker på?

Vad gäller 24 gillade jag de första säsongerna, men jag håller med den amerikanska militären och FBI om att serieskaparna är ute och cyklar när det gäller tortyr.

Mathias Sundin sa...

Jag vill inte spoila, men om jag säger bil i garage så har du ett exempel.

Tomas sa...

Okej, jag fattar. :) Jo, det stämmer förstås. Har du sett den brittiska versionen, och vad tyckte du i så fall om den?

Mathias Sundin sa...

Nej, men man måste väl kolla in den nu oxå.

yanmaneee sa...

yeezy
supreme
yeezy supply
offwhite
kenzo clothing
off white
kobe basketball shoes
longchamp handbags
yeezy boost 350
birkin bag

yanmaneee sa...

moncler
golden goose sneakers
yeezy
bape
golden goose sneakers
kd 12
michael jordan shoes
jordan sneakers
longchamp handbags
golden goose