2013-01-20

Obamas mest minnesvärda efter fyra år

I dag och i morgon svärs Barack Hussein Obama in för sin andra period som USA:s president. Enligt konstitutionen ska presidenten sväras in den 20 januari, men eftersom det är en söndag så sker den publika ceremonin i morgon, måndag.

Detta är alltså ett ypperligt tillfälle att sammanfatta Barack Obamas första fyra år vid makten (och dessutom återstarta denna blogg efter några veckors ledigt).

Jag gör det genom att räkna ner de fem saker vi i framtiden kommer minnas allra mest från Obamas första period.


5) Första debatten mot Mitt Romney.
Kan verka obetydligt både för att Obama till slut vann valet och i jämförelse med de saker som toppar min lista, men denna händelse kommer återupprepas otaliga gånger i framtiden. När vi närmar oss framtida presidentdebatter kommer det under lång tid hänvisas till den debatt och hur den ett tag vände upp och ned på kampanjen. Den kommer också alltid finns med i beskrivningen av hur Obama blev omvald.


4) Förlusten i nellanårsvalet 2010.
I historiebeskrivningen av president Obama kommer de republikanska framgångarna och Tea Party-rörelsen år 2010 förekomma flitigt. På samma sätt som Newt Gingrichs och republikanernas framgångar i mellanårsvalet 1994 alltid finns med i beskrivningen av Bill Clintons presidentskap.


3) Don't ask, don't tell och gay marriage.
När vi tittar i backspegelen kommer nog dessa fyra år pekas ut som avgörande i att homosexuella ska ha lika rättigheter som alla andra. Don't ask, don't tell likställde dem i militären och Barack Obama blev den första presidenten som tog ställning för gay marriage, samtidigt som flera delstater under dessa år har tillåtit det.


2) Osama bin Laden dödades.
USA:s största fiende på 2000-talet är död. Han dödades efter en direkt order från president Barack Obama. Det kommer alltid stå i historieböckerna när Obamas första period summeras.


1) Affordable Care Act aka Obamacare.
Det beslut som överskuggar alla andra, med råge, är Obamacare. Sjukförsäkringsreformen som var så kontroversiell, som godkändes av Högsta domstolen och om några år kommer vara en självklar del av det amerikanska välfärdssystemet. Mycket möjligt är att det kommer ändras på något sätt i framtiden, men beslutet togs under Obama och bär inofficiellt hans namn.

Inte mycket talar för att han kommer klara av någon större reform under sina andra period, så sannolikt blir detta Obamas största avtryck i historien.

Eller för att citera hans vicepresident, Joe Biden: "This is a big fucking deal!"

1 kommentar:

Unknown sa...

Obamas avtryck i historien är ett bromsspår. En stinkande skitrand i kallingarna.

bin Laden dödades på "direkt order" av Nollan... Det var Seal Team 6 som dödade honom. Skulle Nollan ha sagt nej eller? Det är hans JOBB att ge klartecken att döda fiender. Fan vad duktigt då.

Det var Nollan som gav order om att lämna amerikanerna i Benghazi, inklusive ambassadören, att dö. Du bör slicka honom i röven för det också.