2012-11-03

Meet and Greet med viceguvernören

Häromdagen var jag på en så kallad Meet and Greet med Floridas viceguvernör, Jennifer Carroll, på ett republikanskt kampanjkontor här i norra Florida.


Hon är första kvinna som valts till viceguvernör i Florida (år 2011, ihop med guvernören Rick Scott) och hon är första färgade personen på posten. Hon är född på Trinidad & Tobago och flyttade till USA vid sju års ålder, har bland annat bakgrund i flottan, som småföretagare och sju år som delstatssenator.


Hon träffade kampajarbetare och peppade dom inför slutspurten.

Jag bytte några ord med henne och frågade om de hade friskolor i Florida. Det hade de, men utifrån det konstiga amerikanska systemet där inte alla pengar följer med barnet, så det blir en ekonomisk nackdel att välja en annan skola.

Jag tipsade henne om det svenska systemet och berättade att de republikanska senatorer som besökte Sverige för ett litet tag sedan och verkligen gillade friskolesystemet. Hon menade att Mitt Romney skulle göra det möjligt att införa ett sådant i USA. Vore ju bra, om det är stämmer.Det republikanska partiet Alachua County hade ett gulligt litet kampanjkontor och påminde en hel del om en svenskt partis lokalförening, där folk har mer eller mindre bra koll på höjdarna.På parkeringen rullade en Romney-Ryan-buss in, varpå en person frågade mig om Romney eller Ryan var ombord på bussen. Med tanke på att det kanske var trettio personer där, inge media och inte ens en vecka kvar till valdagen så kändes väl det kanske inte jättetroligt. Vilket jag sa till henne (på ett mycket finare sätt).


En annan man frågade mig sedan vem som var ombord på bussen.
"The Lieutenant Governor", förklarade jag.
"När kommer hon ur bussen?", undrade han.
"Hon är ju ute, där står hon."
Han tittade, men kände uppenbarligen inte igen henne.

Jag smålog för mig själv. Det kändes som sagt rätt bekant från svenska lokalföreningar, folk har inte alltid järnkoll.