2012-11-12

Hillary 2016?

Det är, som sagt, aldrig för tidigt att börja spekulera om nästa presidentval. Det största nament som diskuteras är såklart Hillary Clinton. Kommer hon att ställa upp?


Låt oss först konstatera att fyra år är en evighet inom politiken. Två år, som det är till att nästa presidentkampanj börjar, är en halv evighet. Hillary Clinton är solklar favorit hos demokraterna just nu, men två år innan hennes förra försök att bli president så hade Barack Obama ännu inte svurits in i senaten.

Clinton kommer att sluta som utrikesminister så fort en ersättare är på plats. Så mycket är klart. Hon kommer då att vila, läsa, och resa för skojs skull, som hon uttrycker det. Jag tror på henne. Hon vill ta det lite lugnt ett tag. Det här uttalandet säger väl egentligen allt:

"I would like to see whether I can get untired."

I över tjugo år har hon levt med 18 timmarsdagar. Först som kandidatfru, sedan som presidentfru, sedan som senatskandidat, sedan som senator, sedan som presidentkandidat och sedan som utrikesminister.

Jag tror på henne när hon säger att hon inte tänker ställa upp i presidentvalet. Jag tror också att hon kan komma att ändra sig.

När hon blivit "untired" så kommer det alla säger till henne att börja sjunka in: Att hon har ett ansvar att ställa upp, att ännu en gång första bli den första kvinnan på posten. Om hon om två år fortfarande är favorit att vinna, så kommer hon försöka göra det.
 

Inga kommentarer: