2012-11-11

Söndagsläsning

Karl Rove har många fiender. Främst inom demokraterna, men även en del i de egna leden. De passar på nu när hans super-PAC American Crossroads kritiseras efter bristande framgångar i valet. Washington Post skriver om kritiken men också om bakgrunden och framtiden för hans två super-PACs och deras välutvecklade samarbete med andra republikanska super-PACs. Crossroads funderar nu också om de ska ge sig in i primärvalen och stötta kandidater redan då. Ska bli intressant att se vilken roll de kommer att spela om två år.

Mycket av pengarna från super-PACs och från kampanjerna gick till tv-reklam. AdAge analyserar reklamkriget. I korthet kan man säga att Obama-kampanjen hade mycket större kontroll över sin reklam och köpte den till lägre kostnad än Romney-kampanjen och republikanerna.

Time fick möjlighet att titta under huven på Obama-kampanjens statistikavdelning. Den som styrde mer i kampanjen än vad som tidigare varit känt. De såg att 40-49 åriga kvinnor var mest villiga att ge pengar till kampanjen om George Clooney var inblandad (det hade i och försig jag kunnat tala om utan en enda sifffra) och testade så gott som allt som gjorde i kampanjen. Sabermetrics för politik är här.

ORCA var namnet på Romney-kampanjens get out the vote-operation. Den skulle vara överlägsen Obama-kampanjens dito, men låg under valdagen nere i över en timme. Romney-kampanjen försvarar dock ORCA.

Marco Rubio har länge varit en av de mest omtalade personer när det kommer till att spekulera om framtida presidentval. Nu åker han till Iowa, vilket inte direkt minskar spekulationerna. Ingen amerikansk politiker åker till Iowa utan en tanke på presidentvalet.

Joe Biden fortsätter hinta om presidentvalet 2016. Min tro är att han vill väldigt mycket ställa upp, men kommer övertalas av rådgivare och familj att han inte har någon chans.

P är den nya bokstaven ni ska hålla koll på i Bush-klanen. George P Bush, son till Jeb, brorson till W, barnbarn till HW, ger sig in i politiken i Texas.