2012-10-29

Tar republikanerna över majoriteten i senaten?

Presidentvalet dominerar och tränger ut det väldigt intressanta valet till senaten, så dags för en uppdatering om läget med åtta dagar kvar.

Läget i dag i senaten är att demokraterna innehar majoriteten med 53 senatorer (varav två independents som röstar med demokraterna) och republikanerna 47. Hela 23 demokratiska senatorer är uppe för omval (efter stora framgångar i valet 2006) och 10 republikaner.

Senatsval i nio delstater räknas hos RealClearPolitics som toss up: Arizona, Connecticut, Indiana, Missouri, Montana, Nevada, Ohio, Virginia och Wisconsin.


Tar vi och fördelar platserna efter genomsnittet i mätningarna ser ut just nu så skulle republikanerna vinna tre platser från demokraterna; Montana, Nebraska och North Dakota

Demokraterna skulle vinna två republikanska platser; Massachusetts och Maine

Alltså netto en plats till republikanerna, men fortsatt demokratisk majoritet i senaten med 52-48.

Bland de mer osäkra racen finns Wisconsin, där tidigare guvernören och presidentkandidaten Tommy Thompson länge räknades som favorit och troligt att han skulle erövra en plats åt republikanerna. Men motståndaren Tammy Baldwin har visat sig vara en svår motståndare och hon leder i genomsnittet. I senaste mätningen leder dock Thompson.

Ett annat högst osäkert race är det i Virginia. George Allen gör ett nytt försök, efter att han som favorit förlorade för sex år sedan då han sänktes av det ökända "macaca"-misstaget. Platsen tillhör idag demokraterna och det är demokratiska partiets ordförande Tim Kaine som försvarar den. Kaine har ett litet övertag i mätningarna, men även här leder republikanen i senaste mätningen.

Jag och Kaine i Minnesota år 2010.
En av de största chanserna att ta en plats från demokraterna fanns i Missouri. Men efter Todd Akins våldtäktsuttalande så föll det samman. Nu är dock Akin nästan ifatt igen, bara 2% efter i senaste mätningen.

En annan trolig vinst för republikanerna var i Montana, men sittande senatorn Jon Tester har varit svårbesegrad och det är helt jämnt i senaste mätningen.

Republikanen Scott Brown vann i Masschusetts sensationellt Ted Kennedys plats i senaten år 2010 och har länge hållit jämna steg med utmanaren Elizabeth Warren, men på senare tid har hon dragit ifrån och är favorit att vinna.

På senare tid har även Indiana blivit ett problem för republikanerna. Sittande senatorn Dick Lugar (R) förlorade mot utmanaren Richard Mourdock i primärvalet och nu har han hamnat i problem, efter ett uttalande som påminde om Todd Akins. Det finns inga bra siffror på senare tid, så svårt att säga hur hårt det drabbat republikanen som tidigare haft ledningen.

Chansen för republikanerna att ta över majoriteten finns alltså, men det mesta tyder på att demokraterna behåller den och det är inte uteslutet att de lyckas utöka den något.

Vill ni kolla själva så rekommenderar jag RCP:s senatssida.

Inga kommentarer: