2012-10-28

Kan Romney verkligen vinna Wisconsin?

Barack Obama vann Wisconsin med nästan 14% för fyra år sedan och senast en republikansk presidentkandidat vann delstaten var Ronald Reagan 1984. Trots det var Joe Biden och kampanjade där i fredags, Obama kommer dit i veckan precis som Mitt Romney och Paul Ryan. Men kan Romney verkligen vinna Wisconsin?


Det som talar för Romney är i huvudsak tre saker:

1) Vicepresidentkandidaten Paul Ryan är från Wisconsin. Det ska inte överdrivas, men naturligtvis kan det påverka några osäkra väljare över till den republikanska sidan.

2) Det republikanska partiet byggde upp en imponerande maskin som lyckades få guvernören Scott Walker omvald i somras, efter att demokraterna satsat hårt på att återkalla valet av honom som guvernör, efter att han muckat gräl med fackföreningarna. I många delstater har Obama-kampanjen ett stort försprång när det kommer till gräsrotskampanjen, men i Wisconsin borde republikanerna kunna matcha det.

3) Opinionsskiftet i Wisconsin efter Romneys debattseger tredje oktober har varit kraftigare än i landet i övrigt. I den senaste mätningen är det helt jämnt, men i genomsnittet leder Obama med 2,3%. På debattdagen den 3 oktober ledde Obama med 7,6%. Ett skifte på 5,3%, jämfört med det nationella skiftet på 4%.

Jag skulle, trots en del fördelar för Romney, tippa på att det blir väldigt svårt för honom att vinna i Wisconsin. Vinner han i Wisconsin så vinner han sannolikt i andra viktiga delstater också, som Ohio, Iowa och New Hampshire. Det ska alltså mycket till för att Wisconsin blir avgörande. Förlorar Romney Ohio, Iowa och New Hampshire kommer han mycket troligt inte vinna Wisconsin.

Det tvingar dock Obama-kampanjen att försvara sig. De måste lägga pengar på tv-reklam och lägga tid på kampanjmöten. Men, såklart är det också vad Romney kampanjen gör. Frågan är om inte deras tid vore bättre investerad på andra ställen? Jag lutar åt det.

Läsvärt om kampen i Wisconsin: Tom Bevan, RCP och Craig Gilberg, JS Online.

3 kommentarer:

magnus sa...

Som läget är nu kan väl valet "gå hur som helst", men hur påverkar Benghazi-affären, som Fox tagit upp men andra är tysta om.

Spontant kan jag som amatör tycka det bör ge Obama tapp. Eller så minskar förtroende för politiker generellt? Angriper Romney Obama i detta framstår han kanske som aggressiv?

Endorsement från Dolly Parton kanske påverka mest... ;)

David Holmberg sa...

Spelarna på Intrade ger dig rätt i att det blir väldigt svårt för Romney att vinna Wisconsin, de anger nu Obamas segerchans i staten till 72%.

http://www.intrade.com/v4/misc/key-races/states/

Romney hade ett visst momentum tidigare i veckan, fram till onsdags men sedan verkar det ha planat ut och till och med backat något.

Romney/Ryan behöver hitta på något riktigt bra så här i slutskedet. Att vara nederlagstippade är inte bra för moralen hos supportrarna på valdagen.

Bjørn Aadnøy sa...

På tal om enskilda stater: Hur kommer det sig att New Mexico är "Strong Obama" placerat mitt mellan Arizona och Texas och ett antal ytterligare stater som väl är trogna Republikanerna?