2012-10-29

Är Sandy republikan eller demokrat?

Orkanen Sandy är nu på väg in över land inom ett jättelikt område på amerikanska östkusten. Barack Obama sitter i Vita huset och följer stormen, vicepresident Joe Biden har ställt in sina kampanjevent precis som Mitt Romney och Paul Ryan. Presidentvalet tar någon form av paus med åtta dagar kvar till vallokalerna stänger. Vilken presidentkandidat hjälper hon?


Sandy innebär flera svåra beslut för kampanjerna. För president Obama var det en no brainer att inte kampanja utan istället följa och hjälparbetet, men frågan som infinner sig inom kort är när han ska återvända till kampanjen? Det kan också bli ett enkelt beslut om stormen inte skapar alltför mycket skada någonstans, då kör han igång igen tisdag kväll eller under onsdag. Men om den skapar kaos någonstans? Ska Obama då åka dit? Ska han avvakta i Vita huset? Eller dra igång kampanjen igen?

Naturligtvis skulle Obama kunna skadas kraftigt om katastrofen är framme och det visade sig att de federala myndigheterna fallierade. Det är dock högst otroligt, eftersom alla politiker i ansvarsställning är mycket på alerten för sådant efter katastrofen under orkanen Katrina och utfallet för president Bush.

Samma frågor kommer såklart Romney-kampanjen att tvingas ta ställning till. De skulle egentligen ha kunnat kampanja i Colorado, Iowa, Wisconsin, Nevada och sådana delstater som inte påverkas av stormen. Trots det ställde de in allt kampanjande idag och imorgon, eftersom det ser illa ut om han syns på tv framför entusiastiska supporters trashande presidenten.

Kampanjerna måste också fatta beslut om de ska pausa sin tv-reklam, som så gott som hundra procent är attacker på motståndaren. Inte heller det ser snyggt ut och kan få motsatt effekt. Å andra sidan lär mycket folk kolla tv för att följa stormen, så många potentiella tittare.


Den största möjliga påverkan på opinionen, som det pratas om, är att Barack Obama får en chans att höja sig över attackerna och tjattret och se ut - och vara - president. Jag är dock tveksam till om det verkligen kommer påverka mer än några få väljare. Väljarna är överbelamrade med information och intryck, att presidenten gör sitt jobb i några timmar gör inte att de plötsligt börjar älska honom.

Största faktiska påverkan kan vara att lite drygt ett dygn av den sista veckan helt enkelt försvinner och det torde vara mest negativt för Romney. Han är den som måste hinna ifatt. I nationella mätningarna leder han, men ligger under i elektorsröster. Därmed borde varje minut mindre kampanj vara mer negativ för Romney än Obama. Det kan naturligtvis vara så att Romney har största momentum och är på väg ifatt och därför Obama behöver tiden mest.

Som ni kan se är det svårt att se om Sandy är republikan eller demokrat. Just nu verkar hon mest vara en osäker mittenväljare, och det sägs ju att det är dessa som avgör valet. Vi vet bara inte än åt vilket håll.

Inga kommentarer: