2012-10-02

Speltips: President Forever 2012

Har du, likt jag, idéer om hur Mitt Romney borde göra för att slå Barack Obama? Eller tvärtom? Eller tycker du att presidentvalet 2016 är roligare att fundera kring redan nu? Då har du chansen i President Forever 2012.

 
Redan 2006, då jag spelade President Forever för första gången, var det ett bra spel. Det var dock då, och i den senare versionen för 2008, lite trubbigt. Det gick att jag göra väldigt få saker per dag, och att kampanja i flera delstater samma dag gick inte. I nästan alla delar är nu spelet mera avancerat och verklighetstroget.
 
Du kan antingen börja med primärvalen, eller hoppa direkt in efter konventen. Jag har inte hunnit testa så många kombinationer, av den anledningen att spelet, när det blivit mer avancerat, också tar längre tid. Tyvärr innehåller spelet dessutom en hel del buggar, vilket gjort att jag fått börja om några gånger. Det är spelets riktigt stora brist, men en som jag hoppas snart blir åtgärdad.
 


Du sköter det mesta som pågår i en kampanj i spelet: välj vilka delstater som du ska prioritera, bygg upp en gräsrotsorganisation, kör tidnings-, radio- eller tv-reklam, välj om reklamfilmen ska vara specialanpassad utifrån delstat eller funka i hela USA, åk runt och håll tal, rallies eller snabbare kampanjstopp, välj vilka frågor du ska prioritera att lyfta fram och om du ska framhålla din egen politik eller attackera motståndaren, träna inför debatter, sök stöd för att få endorsements, skicka runt din fru och andra som hjälper till i kampanjen, arrangera fundraisers - och så vidare.

De delar som jag nu tycker har blivit klart bättre är reklamfilmerna, fundraisingen och resandet. Tidigare tog det lång tid att göra en reklamfilm och de gick inte att anpassa utifrån delstaterna. Nu går det lättare att producera många olika filmer, och göra det snabbare.

Fundraisingen var oerhört tidskrävande och man fick inte in mycket pengar i tidigare versioner av spelet, men nu är det faktiskt värt att lägga tid på det och det går bra att både hinna kampanja och dra in stålar.

Just resandet har som sagt också blivit bättre. Du kan hinna med två-tre delstater per dag och göra flera olika aktiviteter. Här ligger dock fortfarande spelets svaghet. Kandidaterna blir för snabbt trötta. De är mer uthålliga nu än tidigare, men fortfarande klarar de av att göra för få saker per dag och behöver vila klart mer än verklighetens kandidater.


Roligast har varit att spela 2016. Fältet är öppet med Hillary Clinton, Mark Warner, Chris Christie, Marco Rubio, Jeb Bush och de andra. Roligast är oftast att ta någon underdog och försöka få honom eller henne att vinna nomineringen. Det är inte helt lätt och det gäller att satsa pengar och tid på rätt ställen.

Själv har jag slagit Obama med Romney, men lyckades inte plocka hem nomineringen 2016 med vare sig Bush eller Warner.

Vill ni ha ett seriöst spel som faktiskt återspeglar verkligheten hyfsat väl så tycker jag ni ska satsa några dollar, $19.95, på att köpa President Forever 2012. Det laddas efter betalning snabbt ner och ni är igång på några minuter.
 

Inga kommentarer: