2012-10-09

Romney leder!


För första gången på 362 dagar leder Mitt Romney i RealClearPolitics genomsnitt av de nationella mätningarna. I nästan ett år har Barack Obama haft ledningen. Senast Romney ledde var 11 oktober 2011, då med 0,6%. Nu leder han med 0,7%.

Det har även skiftat i de avgörande delstaterna.

Romney leder i Florida i båda mätningarna efter debatten.
I Virginia leder han i två av tre, och har minskat avståndet i den tredje.
I North Carolina leder han stort, 9%, i den enda efter debatten.
I Iowa leder Obama med 2%.
Rasmussen har helt lika i Nevada.
Tre mätningar har gjort i Colorado efter debatten, den första ledde Obama med 4%, den andra med 1% och i den tredje ledde Romney med 4%.
Även i Ohio har det gjorts tre mätningar, Romney leder med 1% i två, Obama med 1% i en.
I Wisconsin leder Obama med 2%, ner från 7%.
New Hampshire och Missouri har inga mätningar efter debatten.

Bakom vändningen ligger såklart Romneys debattseger (som inte enbart berodde på hans bra framträdande, utan också Obamas dåliga).

Men bakom det nya budskapet i debatten och nu ute i kampanjen - mer mitteninriktat, mer personligt, flera policytal - ligger Ann och Tagg Romney, hans fru och hans äldsta son.

I alla fall om man får tro Politico.

Mitt, Ann och Tagg.
Ett par veckor innan debatten tröttnade de och drev fram att kampanjen skulle låta "Mitt be Mitt". En mer moderat, mitteninriktad republikan. Ett av resultaten var det linjetal för utrikespolitiken som han höll igår. Strategen Stuart Stevens har motsatt sig det, eftersom de menar att valet vinns inom ekonomiområdet. Stevens inflytande har överhuvudtaget begränsats och Ed Gillespies ökat.

Samtidigt har Tagg Romney tagit en mer aktiv roll och säkerställer att Mitt får en sådan miljö kring sig att han presterar på topp. Han är mer på högkvarteret i Boston, där han mer och mer ifrågasätter rådgivarnas råd.

Läs gärna hela Politicos artikel, den är riktigt intressant.

6 kommentarer:

PO sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
PO sa...

Hej Mathias,

Då man på RCP klickar på Electoral Map, så leder Obama ganska så överlägset vad gäller elektorsröster. Varför är inte detta huvudintresset för rapporteringen kring valet då det är dessa som ju faktiskt avgör?

Gore vann ju "the popular vote" men förlorade ändå valet 2000.

//PO

Mathias Sundin sa...

Ja, det är lite konstigt, men nationella mätningarna stämmer ju ofta överens rätt bra med de i battleground states. Iallafall vilken riktning de rör sig i. Så helt galet är det inte.

Just nu släpar indelningen i elektorsröster efter något, eftersom de flesta mätningar som räknas in fortfarande är gjorde före debatten. Därför jag redovisade de som är gjorda efter. Om typ en vecka vet vi mer om Romneys bounce, om den var kvarstannande.

PO sa...

Tack för klargörandet!

//PO

Magnus sa...

Politicos artikel var hyperintressant. Men även om den bättrar på bilden av människan Romney, försämras bilden av presidentkandidaten Romney. Om han inte klarar av att hantera advisors och löst folk i sin kampanj, hur ska han då göra det i Vita Huset?

Den tjocke konsulten sa...

Kan Obama hantera Jarrett eller är det Jarret som hanterar Obama? Hade personer som Emanuel och Daley verkligen slutat om Obamagov hanterat advisors och löst folk i administrationen på ett bra sätt?