2012-10-11

Förväntningar på VP-debatten


Ikväll är det så vicepresidentkandidaternas tur att drabba samman. Utmanaren Paul Ryan mot åldrade mästaren Joe Biden. En debatt vars utgång är mycket svår att förutspå. Låt mig ändå göra ett försök.

Efter Mitt Romneys debattvinst över Barack Obama så har läget i opinionen för första gången på ett år vänt till republikanens fördel, just nu med 0,7%. Det står med andra ord mycket på spel ikväll.

Vi ska komma ihåg att vicepresidentkandidaterna inte avgör presidentval, men den som vinner ikväll kommer ändå att knuffa valet i sin riktning. Vinner Joe Biden kan det bli början för återhämtningen för Obama-kampanjen. Vinner Paul Ryan så förstärks Romneys momentum.

Så vem vinner då? Det är inte lätt.

Joe Biden är synnerligen rutinerad, med en plats i senaten sedan 70-talet, två presidentkampanjer, en kampanj som vicepresidentkandidat och snart fyra år som vicepresident. Dessutom är han ingen oäven debattör och har ett folkligt, skön lirare-drag över sig. Han är visserligen känd för att grodor ofta hoppar ur hans mun, men för fyra år sedan mot Sarah Palin klarade han sig utan några sådan snedsteg.

Paul Ryan har rykte om sig som en bra debattör, främst på grund av hög nördfaktor. Men nörderiet begränsar sig i huvudsak till det ekonomiska området, vad kommer han att ha å säga om utrikespolitik? Naturligtvis har de gnuggat allt sånt där noga inför debatten, men det kan ändå märkas att han är ute på ovan mark.

Jag sätter Ryan som svag favorit. Det blir väldigt svårt för Biden att brotta ner honom på det ekonomiska området, vilket troligen kommer vara debattens huvudfokus (och även är väljarnas huvudfokus).

Det som talar mot Ryan är just om Biden får in någon snygg oneliner, som han levererat ett antal under åren och just förväntningarna. Min gissning är att de flesta i media sätter Ryan som favorit, varför hans ribba är högre att ta sig över, även trots det är första gången han debatterar på den här nivån.

Ska ni följa debatten i natt så börjar den klockan 03.00. Den sänds av CNN i Sverige och även på SVT2. Har du inte tv kan du kolla på CSPAN.org.

Jag finns på Twitter som @MathiasSundin och mina och Elizabeth Walentin (@StockholmYankee) kommer RT:s av CNN:s nya @CNNSwedenPR.

Inga kommentarer: