2012-10-08

Romneys utrikestal och lite annat

Mitt Romney höll i dag ett tal inför Virginia Military Institute om utrikes- och säkerhetspolitik. Det har lanserat som ett linjetal och ska också ses som en comeback i frågan efter först en misslyckat utrikesresa i augusti och sedan klantig hantering av attackerna på amerikanska ambassader runt om i världen.

Romney pekade på det han menar är president Obamas passiva ledarskap och lovade att USA skulle vara en starkare och mer aktiv spelare i världspolitiken. Han räknade upp en lång lista med saker han skulle göra som president, där Iran och Israel spelade en central roll.

Här är hela talet.Obama-kampanjen inledde ett telefonkrismöte 10 minuter innan debatten mellan Romney och Obama hade slutat. De beslutade att överge en långsiktig strategi att beskriva Romney som en hårdför konserativ och återgå till förra årets attacker om att han är en flip-floppare. De bestämde sig också för ett morgon-rally där presidenten kunde slå tillbaka och efter att ha sett på morgonnyheterna att det Romney sagt om att lägga ner PBS nämndes så lade de till en mening om Big Bird i Obamas anförande.

Nu är deras nästa fokus vicepresidentdebatten mellan Joe Biden och Paul Ryan.

Romneys debattseger var verkligen monumental. Enligt Gallup var det den största segern sedan de började mäta. 72% tyckte Romney vann, 20% tyckte Obama. Det ger en marginal på 52%-enheter vilket klart slår den näst största segern 1992, då Bill Clintons segermarginal var 42%.

Budskapet om att jobba tillsammans, att ena landet, som Romney använt senaste dagarna fortsatte han med i Florida under en tre dagars kampanjturné. Han lovade att jobba ihop med demokrater om utbildning, Medicare och skatter.

Bobby Jindal och Chris Christie kommer leda Republican Governors Association kommande två åren. Det ger dem en nationell platform inför kommande presidentval.

Obamas ledning i RealClearPolitics genomsnitt är nu 0,5%. Innan debatten var den 3,1%.

Inga kommentarer: