2012-10-17

Obama-Romney 1-1

Barack Obama fick en bra start. Han var på offensiven och i en ordväxling om vad egentligen Mitt Romney sagt och tyckt borde ske med bilföretagen i Detroit så fick Obama in en råsop och Romney fick inte svara.

På det sättet fortsatte det: Obama på offensiven, Romney på defensiven.


Obama var ofta riktigt bra, men Romney var inte dålig. Dock inte lika bra som i första debatten. Han missade nästan helt att hänvisa till människor han träffat som har det svårt i dagens USA och han pratade inte heller om att göra upp över partigränsen, som funkade mycket förra gången.

Romneys mest intressanta svar var på en fråga vad som skiljde honom från president Bush. Utan att tveka jämförde han Bush med sin egen fempunktsplan. Han gjorde det snyggt utan att låta nedlåtande mot den tidigare presidenten, men det var ändå ett tydligt svar om att det finns stora skillnader mellan de två. Detta är precis vad Romney måste göra för att vinna.

Romney gjorde ett misstag som i nyhetssändningarna kommer upprepas många gånger. Han försökte med ett trick från i vintras då hans republikanska motståndare anklagade honom för att placera pengar utomlands. Då sa han att hans pengar sköts i en trust fund, så han själv inte placerar pengarna och så pekade han mot Newt Gingrich och drämde till med i vilka länder hans pengar var placerade.
Då var det effektivt.
Nu frågade Romney Obama om han kollat var hans pensionspengar var placerade. Obama ville inte svara, men Romney pressade honom på ett svar. "Jag kollar inte på min pension, den är inte lika stor som din", sa Obama. Zing!

Dessutom fick Obama hjälp vid ett tillfälle av moderatorn Candy Crowley när Romney försökte pressa Obama på om han kallat attacken mot ambassaden en act of terror. Hon bröt in och korrigerade Romney och gav Obama rätt i att han sagt så. Det gjorde han, men kanske inte direkt kopplat till ambassadattacken. Hur det än är med den saken så förlorade därmed Romney den ronden. Han får dock en chans i nästa debatt, som kommer att handla om utrikespolitik.


En klar seger för Obama i debatten, men inte lika klar som Romneys seger i första. I CBS undersökning av osäkra väljare tyckte 37% att Obama vann, 33% att Obama vann. Samtidigt gillade de Romney bättre om ekonomi, 65%, men det är ner från över 70% efter förra debatten.

PPP:s undersökning gav segern 48-44 till Obama, men 58-36 hos mittenväljare. En intressant svar hos PPP är om debatten gjorde att de blev mer positiva till kandidaten. 40% blev mer positiva till Obama, men faktiskt fler, 44% till Romney. Det visar förmodligen att 1) folk känner inte till Romney så bra och att 2) de får en delvis annan, bättre bild, av honom nu i debatterna än tidigare i kampanjen.

Hos CNN gav 46% Obama segern, 39% Romney. Det kan jämföras med förra debatten då bara 25% tyckte Obama vann och 67% gav segern till Romney.

Inga kommentarer: