2012-10-12

Skrattar bäst som skrattar sistJoe Bidens skrattande och leenden när Paul Ryan pratade kommer bli debattens stora snackis. Vicepresidenten var på hugget, rejält på hugget och mycket möjligt för mycket på hugget. 

Biden var ofta bra när han pratade själv, men det förstördes av att han framstod som otrevligt och dryg när det var Ryans tur.

Paul Ryan höll sig lugn genom debatten, trots det måste ha varit svårt med Biden så i facet hela tiden.

Jag har svårt att tänka mig att det var tänkt att Biden skulle bete sig så när Ryan pratade, men de hade helt klart bestämt sig att de inte tänkte låta Ryan komma undan med någonting och att den aggressiva Biden skulle de egna trupperna energi. Jag vet själv hur skönt det kan vara när någon pucklar på motståndaren, särskilt om det går lite dåligt i opinionen. Det är dock inte de egna som övertygas, men de behöver energi att kampanja och donera pengar.

Sammanfattning.

Mittenväljarna tilltalas inte på samma sätt av slag under bältet och dessa ska också övertygas, inte bara de egna. Frågan är hur mycket de gillade det Biden sa och hur mycket de ogillade det pysslade med mellan Ryan pratade. Svårt för mig att avgöra.

Ryan fick inte in några kroppslag på Biden och var inte i klass med Mitt Romney förra veckan, men gjorde inte heller bort sig på något sätt. Han visade att han säkert skulle klara att vara vicepresident, men glänste inte. Ryans nördiga sida kom inte riktigt fram, det var inte en sådan debatt. Båda kandidaterna rabblade en mängd siffror och fakta (vilket inte sällan var deras egna fakta, så att säga) så Ryan framstod inte som den med mest djupsinniga kunskaper om det som diskuterades.

Obama kollade debatten ombord på Air Force One.
Så ändrar detta nuvarande riktning på kampanjerna? Kommer Obama börja återtåget? Det är mycket svårt att säga, men debatten hade ingen solklar vinnare eller förlorare. Utfallet av Bidens agerande blir avgörande för eftermälet och med tanke på det ger jag segern till Ryan (eller kanske rättare sagt, förlusten till Biden), men det är inte lätt att avgöra. Då kan man i och för sig säga att allt annat än en klar seger för Obama-Biden är någon sorts förlust, eftersom det just nu är dom som behöver ta tillbaka momentum.

Enligt CNN:s fokusgrupp med osäkra väljare från Virginia sa att Ryan hade bättre plan för framtiden, Biden förstår vanligt folk bättre. En tredjedel tyckte Ryan vann, en tredjedel Biden, en tredjedel osäkra. I en undersökning efter debatten sa 48% att Ryan vann, 44% Biden. En rätt bra sammanfattning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Själv tyckte jag Ryan lät som en speldosa med talking points och att Biden solkart vann.

CBS News instant poll av uncommitted voters håller med mig: 50% Biden won, 31% Ryan, 19% tie (se @Sarah_boxer på twitter)

Men vem som vann en debatt handlar som bekant om mer än polls. Om historien upprepar sig (tänker på Bush v Gore och Bush v Kerry) kommer ju republikanerna utnämna sig själva till segrare efter varje debatt oavsett vad pollsen säger ;)

Mathias Sundin sa...

Ryan var inte briljant på något sätt, men vad säger du om Bidens agerande när Ryan snackade? Tror du inte det drar ner intrycket av honom?

Anonym sa...

Du har en poäng i att det kan ha varit för mycket. Men jag tror inte det, han såg i vart fall mänsklig ut och med en spin att Ryan bara memorerat och upprepade talking points (a la Sarah Palin) tror jag det inte spelar så stor roll. :)