2012-10-22

Får Romney till slut fördel av ambassadattacken?

Två gånger har misstag lett till att Barack Obama glidit ur greppet. Kan Mitt Romney koppla greppet i nattens debatt?

USA:s ambassadör i Libyen blev dödad den 11 september. Först verkade det vara en spontan protest som uppkom efter en islamhånande film. Senare har det stått klart att det var en planerad attack, alltså en terroristattack. Något som Obama-administrationen varit ovilliga, eller i alla fall tagit lång tid på, sig att erkänna.

Attacken kunde ha gett Romney ett slagläge, eftersom han kunde hävdat att Obamas utrikespolitik i del delen misslyckats. Att åka runt och och ber om ursäkt (vilket Obama inte gjort, men Romney hävdar) funkade inte.

Istället var hans kampanj för het på gröten och skickade ut ett pressmeddelande tidigt på kvällen, innan ambassadören blivit dödad. När morgonen grydde och ambassadörens död blev känd, såg det ut som Romney-kampanjen försökt utnyttja hans död i politiskt syfte.

Därmed sattes fokus på Romney istället för Obama.

Sakta men säkert har medias frågor pressat tillbaka Vita huset och i den andra debatten försökte Romney klargöra att Obama inte kallat attacken för terroristattack, men använde fel ord "acts of terror", vilket Obama sagt dagen efter, men inte direkt kopplat till ambassadattacken. Moderatorn gick in och korrigerade Romney, och Obama klarade sig ännu en gång.

Nu kommer Romney få ytterligare en chans i nattens debatt. Klarar han att koppla grepp?

Debatten kommer också handla om Iran, Israel, Syrien och Afghanistan.

Det ska bli intressant att se om Romney återigen flyttar sig mot mitten och låter mindre hökaktig. Kanske sluter han upp bakom Obamas Afghanistan-strategi?

Jag kommer som vanligt finnas på Twitter, @MathiasSundin, i natt och följa debatten på CNN. Debatten börjar 03:00 och varar 90 minuter.

Inga kommentarer: