2012-10-23

Obama vann på stil, men Romney höll sig i mitten


Oavsett valresultat så var detta sista gången vi såg Barack Obama i en valdebatt. I den debatten var aggressiv och varje gång han fick ordet attackerade han Mitt Romney. Han mötte en utmanare med en helt annan taktik, att visa väljarna att han inte är någon krigshetsare utan en mitteninriktad politiker som väljer fred före krig.

Det Barack Obama också gjorde i sin sista debatt var att öka Google-sökningarna på ordet "bayonet" med över 7000 procent. Tack vare en snygg oneliner från Obama efter att Romney talat om antalet krigsskepp minskat, så Obama att även antalet hästar och bajonetter minskat och vi måste ha en modern militär.

Obama vann på stil. Han var klart aggressivare och hade fler snygga formuleringar. Romney var lite för passiv, men han hade som sagt en helt annan taktik. Romney är i underläge inom utrikespolitiken och ville visa väljarna att han inte är någon hök och sa flera gånger att han höll med Obama.

Jag tror inte Romney skrämde bort någon väljare som börjat fundera på att rösta på honom. Obama kanske lockade tillbaka någon väljare som lämnat honom efter första debatten.

Frågan är om Romney var för passiv och om Obamas attacker mot honom fick fäste hos väljarna. Kanske är det som en man i CNN:s panel med väljare som inte bestämt sig. Han började fundera över Romney efter första debatten, men tyckte inte han höll hela vägen i debatterna och håller sig därför till Obama.

Jag tror i alla fall inte på någon massiv opinionsförskjutning efter den här debatten. Men med tanke på hur otroligt jämnt det är så krävs inga stora förskjutningar för att få ett övertag.

Enligt CNN:s undersökning direkt efter debatten sa 48% att Obama vann, 40% att Romney vann. Samtidigt ser vi inte samma skillnad på frågan om vem debatten gjorde dem mer benägna att rösta på. 24% säger Obama, 25% Romney.


Angående Libyen och attacken som dödades USA:s ambassadör, som jag skrev om inför debatten, kom upp direkt som första fråga. Romney valde dock att helt undvika frågan och prata lite allmänt om utrikespolitik. Inte heller Obama ville prata specifikt om, såklart.

Mest störigt i debatten var båda kandidaternas vilja att prata inrikespolitik istället. Naturligtvis spelar statsskuld och ekonomins utveckling en stor roll för USA:s roll i världen, men det har vi ägnat oerhört mycket tid åt att debattera, synd att de inte kunde fokusera lite mer på utrikespolitiken.

Efter tre debatter kan vi konstatera en homerun för Romney i första debatten och sedan en betydligt piggare Obama, som vann de sista två debatterna, dock inte lika stort som Romney vann den första. Obama har visat att han bryr sig och att han vill fortsätta som president. Han kom dock in i första debatten som klar favorit att vinna valet. Han är fortfarande favorit, men en betydligt svagare sådan.

Inga kommentarer: