2012-10-31

Republikanerna utökar slagfältet

Slagfältet har utökats de senaste veckorna, med exempelvis krympande marginaler för Barack Obama i Wisconsin där båda kampanjerna nu är i full aktivitet. Republikanerna sätter nu fler delstater i spel genom stora reklamköp.

Minnesota har sett några försiktiga trevare med ett mindre reklamköp från Romney-kampanjen, som snabbt besvarades av Obama-kampanjen som även skickade dit Bill Clinton igår.

Restore of Future, super-pac:en som stödjer Romney, har kört tv-reklam i Michigan under en längre tid, men gjorde nu ett 2,2 miljoners köp sista vecka. Vilket även det Obama-kampanjen har svarat på.

I Pennsylvania har Romney krupit närmare, men avståndet är fortfarande hyfsat tryggt för Obama. Det har inte hindrat Romney-kampanjen och republikanska super-pacs att köpa en hel del tv-reklam där inför sista veckan. Totalt planerar republikanerna att spendera $5,4 miljoner mot Obamas $1,6 miljoner.

Romneys reklamfilm i Pennsylvania.

Totalt laddar republikanska super-pacs in 50 miljoner dollar i tv-reklam sista veckan, även om allt inte går till presidentvalet utan även senatsvalet.

Romney och republikanerna har gott om kontanter i slutspurten, mer än Obama och demokraterna och troligen försöker de tvinga demokraterna att sprida ut sina resurser. Vilket ju också verkar funka, eftersom Obama svarar med reklamköp överallt där republikanerna köper.

Samtidigt är frågan om inte pengarna spenderades bättre i delstater där republikanerna har större chans att vinna? Det finns inte på världskartan att Romney skulle vinna Pennsylvania eller Michigan, men inte Ohio. Vinner Romney Ohio kommer han sannolikt inte behöva vinna vare sig Pennsylvania eller Michigan för att bli president.

UPPDATERING: Restore Our Future köper även tv-reklam i New Mexico.

Inga kommentarer: