2012-10-31

Är Sandy republikan eller demokrat? Del II

Jag funderade häromdagen på hur orkanen Sandy skulle påverka presidentvalet. Svaret blev att det var svårt att säga. Nu kan vi utvärdera den första påverkan på kampanjerna.

Hittills har ingen kampanj eller kandidat gjort något misstag. Ett sådant i det här läget skulle kunna vara ödesdigert.

Hjälpinsatserna verkar överlag ha fungerat bra och Barack Obama har visat att han är insatt och har läget under kontroll, utan att för den delen synas för mycket och framstå som han försöker ta poäng på orkanen.

Han har fått beröm även från republikanskt håll, inte minst från färgstarke guvernören i New Jersey, Chris Christie. Obama kommer till NJ idag för att titta på skadorna och träffa människor som utsatts för stormen.

Christie och Obama 2011, då presidenten besökte New Jersey efter en annan orkan.

Mitt Romney har hållit låg profil och ett kampanjrally igår användes enbart för att samla in saker till Röda korset. De har även skickat ut ett fundraisingbrev med den innebörden.

Idag återupptar han sitt kampanjande, i Florida. Jag ska besöka ett rally ikväll i Jacksonville. Han kommer sannolikt hålla sig rätt positiv och undvika direkt attacker på Obama.

Det är ändå svårt att se hur Obama inte har gynnats något av stormen. Det blev en paus i kampanjen, han fått höja sig över tjattret några dagar och han har fått mycket beröm. Jag tror dock inte sådant får några kraftiga effekter. Fast i det här valet, som är så jämnt, kan även små effekter spela roll.

Det är bara sex dagar kvar till valet, men det är ärligt talat en ganska lång tid i en kampanj. Till helgen kommer stormen vara i det närmaste bortglömd och kampanjerna tillbaka i full sving. Men det blev en paus, en paus som i alla fall inte var negativ för Obama.

Inga kommentarer: