2012-10-31

Romney och Obama leder båda två

Mitt Romney har lett i de nationella mätningarna nästan oavbrutet sedan några dagar efter första debatten. Trots det leder Barack Obama fortfarande i de flesta swingstaterna. Hur kommer det sig?

Det är ju delstaterna som avgör med sina elektorsröster, därför brukar man säga att de nationella mätningarna inte spelar någon roll. Vilket inte är helt sant. De nationella mätningarna säger mycket om vilket håll opinionsvindarna blåser, även i enskilda delstater. Se bara vad som hänt sedan efter debatten. Samtidigt som Romney tog ledningen nationellt tog han även ledningen i Florida, Virginia och North Carolina och Obamas övertag minskade i alla swingstater.

Det som hänt är att swingstaterna inte hängt med lika mycket i svängningen, och att Romneys marginaler inte är så stora som de borde vara, med tanke på hans ledning nationellt.

Sean Trende tittar närmare på skillnaderna.

Med en ledning på cirka 1% nationellt borde Romney leda med 3-4% i Florida, 2-3% i Ohio och det vara lika i Iowa. Istället leder Romney med bara 1% i Florida, ligger under med 2% i Ohio och 1% i Iowa.

Trende lägger ihop mätningarna och jämför med valresultat 2008 och 2004 och kommer fram till att om man tar utgångspunkt i mätningarna för delstaterna så borde Obama leda nationellt med 1,18%.

Någon av mätningarna har fel, vilket gör det mycket svårt att förutsäga utgången av valet, trots att det nu är mindre än en vecka kvar.

Inga kommentarer: