2012-09-26

Viktiga siffror rör sig i Obamas riktning

I februari och mars pekade jag på några underliggande faktorer som pekade på ett svårt val för Barack Obama. Hans situation, utifrån dessa siffror, är inte bra nu, men bättre.

Hans approval rating (godkänt för jobbet som president) har haft väldigt svårt att nå upp till, eller över, 50%. I maj 2011, efter Osama bin Ladens död, nådde han dit, men knappt sedan dess. Den senaste tiden har han börjat nosa på den nivån igen. Hos RealClearPolitis ligger han på 49.8% och hos Gallup50%.

Det hänger mycket möjligt ihop med att väljarkåren har blivit lite mer positiva (eller mindre negativa, rättare sagt) när det kommer till landets riktning och ekonomins utveckling.
 


Som ni kan se ovan minskar andelen som tycker att landet rör sig i felriktning och ökar andelen smo tycker tvärtom.

Hos RealClearPolitics ser vi samma sak, men en skarpare utveckling. 11 september ansåg 62,8% att landet var på väg i fel riktning, nu är den siffran nere i 56,1%.

Även synen på ekonomin har förbättrats. I mitten av augsti stod Gallups ekonomiska index på -33, nu är det uppe -20. Tickar dessa siffror upp några procentenheter ytterligare, till typ -15, så går sannolikt Obamas approval över 50% (om inte något annat inträffar som drar ner dem).

Förtroendet för Obamas ekonomiska politik ökar också, även om han fortfarande ligger på minus. I början på juli sa 40% att de hade förtroende, nu är han uppe i 45% (men 50% har inte förtroende).

Läget är fortfarande inte bra för Obama. Hans approval är inte starkt, många fler tycker att landet är på väg i fel riktning än rätt riktning, förtroendet för ekonomin är på minus och fler tycker inte att han sköter ekonomin bra än som gör det. Guldläge för en utmanare alltså. Hittills har Mitt Romney inte alls kunnat kapitalisera på detta och hans chans minskar när siffrorna nu rör sig i rätt riktning för Obama.

 

11 kommentarer:

E. Ljung sa...

"Hans approval är inte starkt, många fler tycker att landet är på väg i fel riktning än rätt riktning, förtroendet för ekonomin är på minus och fler tycker inte att han sköter ekonomin bra än som gör det."

Det är bättre idag än det var för fyra år sedan. Lägg till att väljarna har större förtroende för Obama än Romney när det gäller ekonomin, när det gäller vem som kommer att göra mest för dem, etc.

Bara för att väljarna är missnöjda så kommer det inte att ge tillbaka nycklarna till Vita Huset till en presidentkandidat som kommer att fortsätta samma politik som Bush.

Vilka delstater tror du Romney kommer vinna som McCain inte vann?

Romney har inte en suck, 538 ger honom nu mindre än 20% chans att vinna.

Mathias Sundin sa...

Ja, du är rätt roligt faktiskt, det måste jag säga. Detta inlägg handlar alltså handlar om att Obama är i allt bättre position att vinna. Ändå är du inte nöjd. Det borde inte ha funnits med ens ett kommatecken som andades att utgången inte var ristad i sten. Har du även mejlat 538 och sagt att Obamas chans att vinna är över 100%? MINST!

E. Ljung sa...

Varför blir du så upprörd?

Mathias Sundin sa...

Jag är inte upprörd. Tycker ju att du är rolig.

E. Ljung sa...

Tycker du är rolig också. Den här bloggen är rolig och vad du skriver är också roligt. :)

Men du blir lite upprörd ibland.

Förstår inte varför när vad du skriver får personer att skratta. Det är postivt :)

Inget fel med glädje.

Mathias Sundin sa...

Hittills har jag inte blivit upprörd över ett enda av dina inlägg, vad jag kan komma ihåg. Du bär dina hårdslipade partiglasögon och det är lustigt. Har du mejlat 538?

E. Ljung sa...

Det blir ju lite absurt om du hela tiden skall dra upp partiglasögon som argument.

Lite roligt som sagt, grammofonskiva som går runt och runt.

Det är inte mina partiglasögon som gör att jag har rätt när jag skriver att Romney ljuger lite väl ofta.

Det är inte mina partiglasögon som gör att jag har rätt när jag skriver att uttalanden om 47% har skadat Romney ordentligt.

Det är inte mina partiglasögon som gör att jag har rätt när jag skriver att Romney inte har en suck.

osv.

Mathias Sundin sa...

Dina partiglasögon gör att du hela tiden ökar det negativa i misstag och fel Romney gör och totalt negligerar fel och misstag som Obama gör.

E. Ljung sa...

Grammofonskiva...

E. Ljung sa...

Mina kommentarer har varit att 47% debaklet kommer att skada Romney mer än du trodde. Du verkade anse att det skulle blåsa över.

Att Republikanerna ljög mer under sitt konvent och att Ryan ljög mer mer än Biden. Lycka till med att någon som hävdar att det ljögs lika mycket. Republikanerna ägna sig en hel dag åt "You didn't build this", som faktgranskarna har dömt ut till en fyrstjärnig lögn.

Och att ändra tiderna man kan rösta olika beroende på om det är i ett demokratiskt eller republikanskt distrikt inte är samma som att öka tiden man kan rösta för alla.
Din kollega i Sundbyberg skrev under förra eller förrförra valet om hur sossarna i kommunen använde sig av kommunala medel för att få mer att rösta i vissa delar av kommunen där röstdeltagandet var lågt. Dock så gjorde de precis vad republikanerna håller med på i år, de satsade resurserna på områden där det röstades på sossarna och inte alliansen.

Mathias Sundin sa...

Du är verkligen ett tillskott till bloggen eftersom du hela tiden visar exempel på personer som tror att det handlar om onda mot goda.