2012-09-25

Adelson satsar miljoner på rött

Sheldon Adelson är en av USA:s rikaste personer, med en förmögenhet på ungefär 21 miljarder dollar. Han äger bland annat The Venetian och Palazzo på The Strip i Las Vegas. Mannen, som en gång var demokrat, är nu beredd att spendera "whatever it takes" för att besegra president Obama i november. Politico har fått en exklusiv intervju med mannen som är slagit nytt rekord i politisk pengadonation.


Adelson har varit en av valets mest omtalade personer, men hittills sagt väldigt lite om varför han är beredd att satsa de enorma pengar som han nu gör. Därför är Politicos intervju med honom mycket intressant. Här är något av det vi lär oss från den.

Adelson var tämligen opolitisk fram till 1988 då han besökte demokraternas konvent, och blev avskräckt av att alla pratade om vilka jobb de skulle få om Dukakis vann valet. Trots det gav han 100 000 dollar till partiet.

Fyra år senare besökte han republikanernas konvent, och hörde inte där samma snacka om vilka jobb de skulle få: "After I had given the Democrats $100,000, to fix the error of my ways, I gave the Republicans $100,000.”

Det huvudsakliga skälet till hans massiva insats är Israel. Adelson stödjer Benjamin Netanyahu och i övrigt en stor vän av landet Israel.

Hittills har han gett 70 miljoner dollar till olika republikanska valorganisationer, men är beredd att ge mer, så länge som de ingår i den samordning som i huvudsak överses av Karl Rove och hans American Crossroads.

Det tidigare pengarekordet står George Soros för, då han spenderade 24 miljoner dollar år 2004 för att besegra president Bush.

Han sa nyligen till Mitt Romney: "I’m not looking for anything, except if I’m fortunate enough to be invited to another White House Hanukkah party, I want two potato pancakes, because last time I was there, they ran out of them." 

*Rött är den republikanska färgen. Demokraterna är blåa.
 

Inga kommentarer: