2012-09-16

Valet är klart. Så går det.

Enligt professor Robert S Erikson så är det den kandidat som den 15 september leder som med överväldigande säkerhet kommer att vinna. Låt oss därför kolla hur det ser ut.

Jag skriver ju detta den 16 september, men tittar alltså på mätningarna som var publicerade igår.

Vi börjar med RealClearPolitics genomsnitt: Barack Obama 48,7%, Mitt Romney 45,6%.

HuffingtonPosts dito: Barack Obama 48,1%, Mitt Romney 45%.

Så de två dagliga tracking pollsen, som är invägda i mätningarna ovan.

Rasmussen: Barack Obama 46%, Mitt Romney 48%.

Gallup: Barack Obama 49%, Mitt Romney 45%.

Nate Silver på NY Times har prognosen (baserad på hans egna statistiska modell) att Obama kommer få 51,1% av rösterna och Romney 47,8%.

Om vi tittar på elektorsrösterna (som är det som avgör valet) så har Obama 237 röster hos RCP, och Mitt Romney 191. 110 är toss up. Men tar vi tar bort toss up-alternativet och låter elektorsrösterna tillfalla den som för tillfället leder i delstaten (även om ledningen är knapp) så blir siffrorna Obama 332 och Romney 206.

270 krävs för att vinna.

Hos HuffPost är fördelningen 326 till Obama och 206 till Romney. Där har de bara Iowa som toss up.

Nate Silver prognos är att Obama får 308 elektorsröster och Romney 230.

Är därmed saken biff? Riktigt så enkelt är det inte såklart. Vi skulle inte behöva ha några val om statistiska modeller avgjorde. En av de mest hänvisade till är att ingen president kan vinna med över 7,2% arbetslöshet. Den ligger nu på 8,1% och Obama ser ut att vara på väg att vinna.

Trots det har Romney en svår spurt framför sig. Inte mycket talar i dagsläget för att han ska vinna. Konventet var hans stora chans att ta över ledningen, istället ser det ut som om Obama lyckades behålla det övertag han haft tidigare (och kanske stärkt det något).

 

Inga kommentarer: