2012-09-19

Hur illa är Romneys klavertramp?

Den läckta videon från en stängd fundraiser i maj, där Mitt Romney dissar 47 procent av befolkningen, har fått enorm uppmärksamhet i USA (och i Sverige, se nedan). Men hur stor skada gör den egentligen?Det är lätt att överdriva värdet av sådana här klavertramp. Naturligtvis påverkas väljarna, men de flesta väljer inte USA:s president utifrån någon klantigt de sagt på en fundraiser. Det är en pusselbit av många när väljarna funderar över vem som skulle vara bäst på att få USA:s ekonomi på fötter och vem som försvarar USA bäst mot terrorister.

Skadan för Romney är i huvudsak att han nu får ägna en eller flera dagar till att kommentera detta, istället för att få ut kampanjens budskap. Med tanke på att han är i underläge i opinionen så är varje förlorad dag extra allvarlig.

Jag kommenterar detta, tillsammans med mina två kollegor, i Svenska Dagbladets USA-panel och kommenterade även i Aktuellt igår (inslaget börjar efter 19 minuter).

Låt oss titta lite snabbt på opinionen. I RealClearPolitics genomsnitt behåller Barack Obama en hälsosam ledning på runt 3%, där det legat nu tre-fyra dagar. Däremot har de två dagliga tracking pollsen blivit tightare. Rasmussen har Romney i ledning med 2% och Gallup Obama i ledning med 1%. Som mest var Obamas försprång 7%-enheter, kort efter konventet.

 

Inga kommentarer: