2012-09-09

Tydlig bounce för Obama

Vi kan inte fullt utvärdera vilken effekt konventet har fått för Barack Obama opinionssiffror ännu, eftersom mätningarna fortfarande visar någon dag före konventet och under konventet, men redan kan vi se att han får en tydlig uppgång.

Hos Gallup, som redovisar sju dagar i sin mätning, har han ökat från 47 till 49% samtidigt som Romney gått från 46 till 45%, plus 3%-enheter alltså.

Rasmussen, som mäter tre dagar, visar på ett tydligare utslag. Innan konventet låg Obama under med 4%-enheter, nu leder han med +2%, ett skifte på 6%-enheter alltså. Rasmussen skriver att Obamas uppgång började dagen efter Bill Clintons tal.

I RealClearPolitics genomsnitt har Obama gått från en ledning på 0,1% dagen konventet inleddes till en ledning på 1,3% idag. RCP ger en mer långsiktig bild, eftersom de tar in flera mätningar som genomförts innan konventet.

Hos Gallup har Obamas approval rating rört på sig också. Han har haft oerhört svårt att nå 50% approval (godkänt för jobbet som president) och nådde det senaste i maj förra året, efter Osama bin Ladens död. Nu skuttade han upp52% (tre dagar).

Jobbsiffrorna då? På morgonen efter president Obamas tal presenterades nya jobbsiffror, och det var ingen munter läsning för honom. 96 000 nya jobb är under förväntningarna och under vad som krävs för en stark återhämtning. Arbetslösheten sjönk från 8,3 till 8,1%, men pga folk slutade söka jobb.

Jag tror dock att detta inte har så stark effekt. Jobb och ekonomi är valets viktigaste fråga, men att det går hackigt i återhämtningen är ingen nyhet. Denna jobbrapport stod inte ut som avsevärt sämre än de vi sett de senaste månaderna. Den dåliga ekonomin är sannolikt redan inräknad i väljarnas bedömning.

Fortfarande är detta Mitt Romneys största chans till framgång i valet, men jag tror inte denna jobbrapport kommer pressa ner president Obamas siffror i någon större utsträckning.

Kom ihåg att siffrorna jag redovisar nu inte är fullständiga. Först om någon vecka kan vi verkligen utvärdera resultatet av konventet, men som Nate Silver på NY Times säger: Det är nu inte frågan om Obama fick en bounce, utan hur stor.


2 kommentarer:

E. Ljung sa...

Så, nu när båda konventen är över.
Med dina "ickepartiglasögon" på, ljög demokraterna lika mycket under sitt konvent som republikanerna? Ljög Biden lika mycket som Ryan (som nu även fastnat med att ljuga om hur snabbt han sprang en maraton.)

Är de lika goda kålsupare?

Mathias Sundin sa...

Ja, det ljögs friskt på båda konventen. Läs Glenn Kessler tex.

Har inte räknat Bidens kontra Ryans lögner.