2012-09-11

Bakslag på pengafronten för Romney

Mitt Romney slog rekord i augusti. 111,6 miljoner dollar in till kampanjen och republikanska partiet. Det räckte inte. Barack Obama och demokraterna, som förlorat pengastriden tre månader på raken, slog dom, med 114 miljoner dollar. Det skiljer inte mycket, men det ändrar en faktor som de flesta trodde skulle vara till Romneys fördel under hösten.

Hittills har Obama-kampanjen haft mer pengar att spendera. De har i lugn och ro kunnat samla in pengarna och sluppit bränna dem i en primärvalskampanj. Därför har de kunnat spendera mer även när Romney-kampanjen vunnit pengastriden de tre senaste månaderna. Men nu skulle det komma att ändras, trodde de flesta. Obama skulle tvingas utkämpa sista delen av kampanjen med mindre pengar. Så behöver det inte alls bli nu.

Vi vet såklart inte hur mycket pengar Obama och Romney kommer dra in i september och oktober, men augusti-siffrorna tyder på att Romney inte kommer ha någon fördel, i alla fall inte någon stor fördel. Även om Romney-kampanjen vinner insamlingsstriden de kommande två månaderna har Obama en hel del pengar i kassakistan. Så det kommer nog bli hugget som stucket.

Vi ska inte glömma bort de utomstående grupperna, med de tre tunga republikanska super-PAC:sen i spetsen: American Crossroads, Restore Our Future och Americans for Prosperity. Där kommer sannolikt republikanerna ha ett övertag.

Romney ser ut att ha uppförsbacke nu efter konventen. Pengaövertaget var en av de saker som talade för honom. Vi ska inte räkna ut det som en fördel ännu, men just nu tyder inte mycket på att hans egen kampanj kommer ha några mer pengar än Obamas att spendera.


Inga kommentarer: