2012-08-09

Vem blir Romneys vicepresidentkandidat?

Det närmar sig. Mitt Romney utser snart sin vicepresidentkandidat. Jag tänkte räkna ner de fem som jag tror ligger bäst till. Första namnet kommer i morgon, men först lite om förutsättningarna kring hur en vicepresidentkandidat väljs och hur jag tror Mitt Romney tänker.

Egentligen är det nästan omöjligt för oss utomstående att ens gissa. Det finns så många faktorer vi inte känner till. Saker som kommer upp i granskningen av kandidaterna som gör att de faller bort.

Några saker vet vi i alla fall:

Mitt Romney har i hela sitt liv varit mycket riskmedveten. Han har tagit risker, men dessa har varit mycket välkalkylerade. När han fick erbjudandet om att starta och leda Bain Capital funderande han länge och tackade sedan nej. Först när han fick starka garantier att hans karriär på Bain & Company skulle fortsätta om Bain Capital blev en flopp.

Det var också så han ledde Bain Capital. I den inledande finansieringsrundan drog de in 37 miljoner dollar (idag förvaltar bolaget cirka 66 miljarder dollar) och dessa höll de hårt i. Bara efter mycket noga analyser, mycket data och statistik gjorde de investeringar. Tre-fyra år efter de inledande investeringarna genererade de över 50 procents avkastning.

Inget tyder på att Romney skulle agera annorlunda när det kommer till att utse en vicepresidentkandidat. I ljuset av Sarah Palin blir det ännu tydligare att han kommer vara försiktig.

Den första regeln när det kommer till vicepresidentkandidaterna är: do no harm.
En VP-kandidat är aldrig avgörande i en positiv riktning, därför är det viktigaste att de inte gör någon skada. En bra VP-kandidat kan stärka ett varumärke, som när unge, nytänkande sydstataren Bill Clinton utsåg unge, nytänkande sydstataren Al Gore. Eller täcka upp en svaghet, som när orutinerade Barack Obama utsåg superrutinerade Joe Biden. Men Clinton hade vunnit utan Gore och Obama utan Biden.

Det är i just det vi inte vet hur Romney kommer resonera. Kommer han välja en person som stärker det som redan är hans starkaste kännetecken (ekonomisk kunnande, erfarenhet från näringslivet) eller komplettera en svaghet (utrikeserfarenhet)?

Jag tror inte just det kommer spela så stor roll för Romney. Att utse en VP-kandidat är det första valet som president, brukar man säga. Presidentkandidaten utser personen som ska leda landet vid en kris, om de vinner valet och presidenten av någon anledning (dör, avgår) inte kan fortsätta. Det säger väljarna en del om hur personen resonerar och jag tror Romney kommer vilja visa dem att han i första hand inte tänker på att vinna valet, utan kunna regera det om han vinner. Palin blev ett val för att vinna valet, trots McCains slogan om Country First. Det såg folk igenom.

Därför tror jag också att det eviga pratet om vilka kandidater som kan vinna vilka delstater är något Romney kommer lägga liten vikt vid. En VP-kandidat sällan sådan påverkan på väljarna i hemmastaten att det spelar någon större roll. Om det står och väger mellan två likvärdiga kandidater så kan vågskålen tippa åt den ena på grund av något sådant (som Rob Portman och Ohio) men annars kommer det vara en liten faktor.

Den största risken för Romney är nog att han gör ett för tråkigt val. I sin iver att vara försiktig, kan det bli för tråkigt. Men, jag tror också att han kan ha hittat ett sätt runt det. Ett sätt att göra ett försiktigt, men samtidigt spännande val. Häng med de kommande dagarna så räknar vi ner.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När måste han utse sin vice?
Aha, ser att det är tradition att vice-kandidaten talar för republikanska konventet på dess tredje dag som är...? Den biten har jag inte hittat. Jo där. 27-30 augusti.
30 augusti borde vara absolut sista dagen.

Mathias Sundin sa...

Som du säkert har sett så har han gjort det idag. Men normalt sker det närmare konventet. Rent teoretiskt kan det ske på konventet, men det skulle signalera stora problem med att hitta någon.