2012-08-08

Läget just nu

Kampanjerna är aldrig stilla, men just nu väntar alla på vem Mitt Romney ska välja som vicepresidentkandidat och sedan på först republikanernas konvent i Tampa, Florida och sedan demokraternas dito i Charlotte, North Carolina. Ett bra tillfälle att uppdatera hur landet ligger in för avgörandet.

I RealClearPolitics genomsnitt för nationella mätningar leder nu Barack Obama med 47,6% mot Mitt Romneys 44,1%. Ledningen på 3,5% är den största sedan slutet av juni (då 3,8%). Ett par veckor tillbaka var ledningen bara 1,1% och det är mycket möjligt att Romneys utrikesresa är det som gynnar Obama nu.

Hos de två dagliga tracking pollsen är det jämnare. Rasmussen 46-45 till Obama och 46-46 hos Gallup.

När vi tittar till elektorsrösterna så behåller även där Obama en hälsosam ledning, med 247-191, där RealClearPolitics lägger ut delstater som Solid, Likely och Leans Obama/Romney. Åtta delstater, med 100 elektorsröster, är fortfarande Toss Up.

RCP har de två senaste veckorna flyttat tre delstater från Toss Up till Leans. Wisconsin och Michigan till Obama och Missouri till Romney.

I de åtta Toss Up-staterna leder Obama i sju av dem. Romney har bara ledningen i North Carolina.

Romney har alltså en fortsatt uppförsbacke.

Vi ska dock komma ihåg att Obama inte heller är i något bra läge. Hans approval rating förblir låg, 48%.
61% tycker att landet är på väg i fel riktning.
51% republikanska väljare är entusiastiska över att rösta, mot bara 39% av demokraterna, klart lägre än både 2008 och 2004.
Förtroendet för ekonomin är nere på -26 hos Gallup, från "toppen" på -16 i maj.

Kampanjernas egna ekonomi renderar stor uppmärksamhet. Juli blev tredje månaden på raken där Romney och republikanska partiet slog Obama och dito. 101 miljoner dollar mot 75 miljoner den senaste månaden. Vi ska komma ihåg att Obama haft ett försprång som sluppit spendera pengar på ett primärval, men det ser ändå ut som spurten kommer vara jämn ekonomiskt sett, eller kanske med fördel Romney.

Om vi antar att ekonomin hackar på ungefär som nu, alltså ingen direkt återhämtning, men inte heller någon större nedgång så kommer kampanjerna och kandidaternas insatser avgöra.

Närmast blir det intressant att se om Mitt Romney lyckas skapa ett positivt momentum med sitt val av VP-kandidat och ett lyckat genomfört konvent.


Inga kommentarer: