2012-08-10

5) Paul Ryan

Jag inleder nedräkningen till att Mitt Romney ska berätta vem han valt som vicepresidentkandidat med den person jag tror har femte bäst chans. 

Igår redogjorde jag för förutsättningarna och Romneys riskmedvetna ledarstil.

Samtliga personer som hamnar på min topp fem-lista tror jag har en god chans att bli Romneys VP-val. Några av dem utanför den har det också. Vi vet med andra ord inte mycket, men det är kul att gissa och spekulera.


Femma på min lista är den 42-årige kongressledamoten från Wisconsin, Paul Ryan. Han var nyligen föremål för en av Ryan Lizzas profiler i The New Yorker - Fussbudget - How Paul Ryan captured the G.O.P.

Rubriken på artikeln är också anledningen till att Ryan skulle väljas av Romney- och att han inte kommer göra det.

Den ekonomiska politik han har hamrat ut har omfamnats av så gott som hela det republikanska partiet, trots att det i stora stycken är radikalt och kontroversiellt.

Ryans rykte inom ekonomisk politik är grundmurat gott, även hos de som inte håller med honom. Få anklagar honom för att vara oseriös. Helt enkelt eftersom han inte är det.

Med Ryan vid sin sida skulle Romneys redan starka fokus på ekonomin bli laserlikt. Han skulle visa väljarna att detta är den fråga han tänker lösa, och ge honom ökad trovärdighet hos väljarna inom området (som är valets viktigaste ur väljarsynpunkt).

Problemet med Ryan är i huvudsak att hans politik innehåller reformeringar av pensionssystem och sjukförsäkringssystemen för äldre och fattiga. Demokraterna kan tala om för pensionärerna i Florida, och andra ställen, hur Romney-Ryan tänker "end Medicare" (sjukförsäkringssystemet för äldre). Att det har utsetts till "årets lögn", av oberoende faktagranskare, kommer inte hindra demokraterna från att använda det, för det är så det funkar.

Nu är det ju Romneys ekonomiska politik han kommer gå till val på, men genom att välja Ryan visar han att denne kommer få stort inflytande just inom det området. Och Romney har redan tidigare öst lovord över Ryans budgetplan.


Paul Ryan klarar det grundläggande kravet av att vara en VP-kandidat som skulle klara av att bli president, om Romney dog eller fick avgå (det gör alla på min topp fem). Genom att han just är kontroversiell kan han nog även ses som en kandidat som väljs för att regera landet, inte i huvudsak för att vinna valet.

Tilläggas kan också göras att Ryan i huvudsak inte har någon erfarenhet från näringslivet. Han har varit politiker i Washington sedan 1999, då bara 29 år gammal. Det är ett minus, om än inte så stort.

Romney kan uppnå det starka fokuset på jobb och ekonomi utan Ryan, och även om det skulle hjälpa till är risken med hans kontroversiella förslag för stort. Därför tar Romney någon annan.


Inga kommentarer: