2012-08-21

Inte onda mot goda

Per T Ohlsson sägs vara kunnig om amerikansk politik. Det är han säkert, men jag tycker ändå han målar en bild som tyder på bristande förståelse, som är väldigt vanligt förekommande i Sverige. Att amerikansk politik handlar om de onda (oftast republikanerna) mot de goda (oftast demokraterna). Så är det självfallet inte.

Per T skriver i söndagens Sydsvenskan om den lagarna om uppvisande av ID-kort vid röstning (som vi exempelvis har i Sverige).

"...vad som nu pågår är en republikansk offensiv för att pressa ned valdeltagandet som nästan leder tankarna till hur demokraterna i Södern gjorde allt för att utestänga svarta väljare efter inbördeskriget."

Det gäller att ta i, så alla verkligen förstår hur onda republikanerna är nu!

Först själva sakfrågan: ID-korten. Är det verkligen helt orimligt att kräva att den som röstar ska kunna visa att den personen faktiskt är den som den uppger sig att vara? Jag tycker inte det. Tvärtom är det väl helt rimligt att man har stränga vallagar som gör det väldigt svårt att fuska.

Men driver då republikanerna detta bara för den goda sakens skull?  De har inte några alternativa motiv om att det sannolikt är människor från minoritetsgrupper (som röstar på demokraterna) som främst kommer att missa att skaffa detta ID-kort och därmed inte kunna rösta? Jo, självfallet! Republikanerna hoppas vinna en fördel genom detta.

Så då måste republikanerna alltså vara onda!

Well, innan vi drar den slutsatsen ska vi fundera igenom varför demokraterna så hårt kämpar mot dessa lagar. Varför slåss de mot ett helt rimligt förslag? Naturligtvis för att de inser samma sak som republikanerna, att det främst är deras väljare som kommer missa att skaffa ID-kort och de därmed kommer förlora väljarmässigt på det.

Så då måste demokraterna alltså vara onda!

Sanningen är att båda sidor använder fula metoder för att vinna fördelar. Den ena sidan är inte god och den andra ond, de är båda lika goda kålsupare.

Man kan såklart tycka att den ena sidan har mycket bättre åsikter, och tycka att de andra har helt bisarra politiska förslag, men om man kopplar det till att också är goda eller onda i sitt agerande i kampanjer och i det politiska spelet så är man ute och cyklar. Tror man det är det väldigt svårt att förstå amerikansk politik, oavsett hur kunnig man än anser sig vara.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, de två partierna är inte lika goda kålsupare i det här fallet.

Mathias Sundin sa...

Inte om man håller väldigt hårt på det ena eller andra partiet, som jag ser på din blogg att du gör.

Ronie Berggren sa...

Jättebra inlägg, en väldigt viktig poäng att framföra. Toppen att du lyfte fram den där artikeln - sådan mediagranskning behövs! :)

E. Ljung sa...

Bara att se på Ohio där demokraterna ville att alla valdistrikt skulle vara öppna lika länge och där republikanerna blockerade de distrikt med övervikt av demokrater från att vara öppna lika länge som de som har fler republikanska väljare.

En gång i tiden så stog folkpartister upp för allas lika möjlighet att rösta.