2012-08-19

Slaget om Medicare

Mitt Romneys kampanj försöker göra Medicare till en fördel, eller hindra demokraterna från att göra det till en av nackdel.

Även utan Paul Ryan vid sin sida hade Barack Obama och demokraterna gjort Medicare, sjukförsäkringssystemet för pensionärer, till en av attackpunkterna mot Romney. När Ryan presenterades som VP-kandidat gnuggade demokraterna händerna, eftersom frågan därmed fick så mycket större tyngd. Ryan är arkitekten bakom förändringarna som demokraterna säger kommer "end Medicare".

Romney-kampanjen förstod att attackerna skulle komma omedelbart när Ryan ställde sig bredvid Romney på USS Wisconsin i Norfolk, Virginia. De skulle tvingas till en debatt om Medicare. Lika bra att ta tjuren vid hornen utifrån filosofin anfall är bästa försvar.

Därför har både Romney och Ryan vid upprepade tillfällen attackerat Obama för att försämra Medicare. Deras trumfkorten är att Obama tar 716 miljarder dollar från Medicare, vilket är kopplat till Obamacare-reformen. Obama menar att dessa pengar är slöseri och onödiga utgifter.

Igår halade Romney-Ryan fram ytterligare ett kort ur rockärmen: Paul Ryans mamma. Hon bor i det som brukar kallas världens största ålderdomshem, The Villages i Florida, där över 50 000 människor bor, de allra flesta pensionärer. Hon använder sig just av Medicare och fanns med när sonen förklarade hur Romneys Medicare-reformen funkar och attackerade Obama för de 716 miljarder dollar han tar ur systemet.


Besöket fick bra genomslag i Florida-medier och framsidor som denna är guld värt för Romney-kampanjen:


Naturligtvis rullar det också reklamfilmer med samma budskap.


Självfallet är Obama-kampanjen lika aktiva på sin kant. Här med en reklamfilm.Det som är intressant med Obama-kampanjens film är att den är utformad som ett svar på Romneys attacker. Jag tycker också det säger en del om Medicare-debatten hittills. Romney-kampanjens offensiv har överraskat Obama-kampanjen och de har hamnat på defensiven.

Det ska dock mycket till att Medicare skulle bli ett plus för Romney och vi ska komma ihåg att attackerna från hans sida kommer som ett nödvändigt ont. Med valet av Ryan skulle Medicare-debatten bil stor, hur de än gjorde. Det är inte Medicare som är Obamas största svaghet, det är ekonomin, och den Romney helst skulle vilja debattera. Anfall har hittills varit bästa försvar, men det återstår att se om det stämmer även i november.

Inga kommentarer: