2012-07-09

Två goda nyheter för Romney

Att Högsta domstolen inte upphävde Obamacare var ett bakslag för Mitt Romney, men sedan dess har hans kampanj ändå fått två goda nyheter, både av stor betydelse för valutgången.

Svag jobbtillväxt i USA
Valets stora fråga är och förbli ekonomin. Obamacare, utrikes- och säkerhetspolitik, immigration och annat är viktiga frågor, men de kan inte mäta sig med ekonomin. Nu kom ytterligare en svag jobbrapport och det stärker Romneys chanser att vinna mer än något annat.


Som ni kan se på bilden ovan (klicka för större) så har den starkare jobbtillväxten från tidigare i år bromsat in.

Det lilla ljuset i tunneln för president Obama är att amerikanska folket fortfarande i huvudsak skyller president Bush för de ekonomiska problemen. Romney-kampanjen kommer göra allt de kan för att ändra på den saken och om inte ekonomin stärks till oktober blir det en avgörande faktor om han lyckas övertyga en majoritet av befolkningen om att det är Obamas fel.

68% lägger skuld på Bush för ekonomiska, men bara 52% lägger skuld på Obama. Siffrorna har inte ändrats mycket senaste året.

Romneys fundraising är urstark
I maj slog Romney och republikanska partiet Obama och demokratiska partiet i fundraising. Det kan mycket väl hända i juni också, med tanke på vilken summa Romney och RND drog in under månaden. 106,1 miljoner dollar, vilket ger dom 160 miljoner i kassakistan. 94% av donationerna var mindre än 250 dollar.


Barack Obama drog för fyra år sedan in tre gånger så mycket pengar som John McCain, och på grund av att McCain tog mot statliga pengar i slutet (vilket gör att man inte får ta mot fler bidrag utifrån) och Obama struntade i det var skillnaden i slutet av kampanjen enorm. Det övertaget kommer inte Obama kunna räkna med nu. Det ser inte ut att vara omöjligt att han faktiskt kommer vara något i underläge.

2 kommentarer:

TF sa...

Romney samlar in mkt pengar, men har svårt med volontärer. Häromdan publicerade de en bild på telefongruppen i Colorado. "Rummet fullt", skrev de. 15 pers.

Intressant med arbetslösheten. Anders Borg påstår ju att Sverige har mycket bättre siffror. Enligt svenska junisiffror är arbetslösheten i USA på samma nivå som här.

Mathias Sundin sa...

Vet inte riktigt om man kan dra slutsatsen att Romney har svårt med volontärer utifrån en bild. Har du något mer som stödjer den tesen?

Tror inte Anders Borg kommer få så stor påverkan på valutgången i USA =)