2012-07-10

Obama fortsätter välbekant tema

President Obama föreslog igår (igen) att kongressen ska förlänga Bushs skattesänkningar, ett år, för de som tjänar under 250 000 dollar per år. De som tjänar över 250 000 dollar får alltså höjd skatt, vilket republikanerna motsätter sig och det är just vad Obama vill framhålla för väljarna genom sitt förslag.

Vid årsskiftet går sänkningen ut och det skulle innebära en tämligen stor skattehöjning för de flesta amerikaner. Republikanerna vill göra skattesänkningarna permanenta, men det motsätter sig alltså demokraterna och president Obama. Det råder dock viss oenighet inom demokraterna för vilka skatten ska höjas. Senator Chuck Schumer och minoritetsledaren Nancy Pelosi vill höja för de som tjänar över en miljon dollar om året. Eller ville, rättare sagt, båda har sagt att de nu stödjer president Obamas förslag.

Att höja skatten för de som tjänar över 250 000 dollar/år har starkt stöd i väljarkåren. 68% av hela väljarkåren stödjer förslaget och till och med 54% av republikanska väljare stödjer förslaget.

Mitt Romney och republikerna attackerade Obamas förslag som en skattehöjning och som en politisk stunt under ett valår. Jag tror att det sistnämnda argumentet kan vara det med störst bäring. Att förlänga skattesänkningar på ett år och på just det sättet är inte till för att förbättra den ekonomiska tillväxten eller öka jobbskapandet, det är till för att få debatten dit man vill och måla in motståndarna i ett hörn. Romney borde försöka lyfta sig över den debatten och slå mot Obama för att han inte försöker lösa USA:s ekonomiska problem och utan istället bara försöker bli omvald.

Ett alternativ är naturligtvis att stödja Obamas förslag. Ska USA komma tillrätta med sitt stora budgetunderskott krävs det nog båda vissa skattehöjningar och utgiftsminskningar. Dessutom skulle det bända ett vapen ur händerna på Obama. Men det är en helt personlig reflektion.

Inga kommentarer: