2012-07-26

Fel strategi att attackera Obama?

Min nye favorit, Sean Trende, presenterar hos RealClearPolitics en teori om varför Mitt Romney inte leder över Barack Obama. Han menar att Romney måste minska attackerna på Obama och istället fokusera på att presentera sig för väljarna.

Han hänvisar till en opinionsmätning från Pew, där man kan se att folk har en klar uppfattning om president Obama, 90% säger sig ha det. Den uppfattning de har är inte särskilt positiv. Hans approval rating ligger stadigt under 50% och hans siffror i mätningar mot Romney ligger där också.

Alltså är det svårt för Romney-kampanjen att påverka opinionen till att bli mer negativ till Obama.

Romney däremot har väljarna inte en lika tydlig uppfattning om. 69% säger ha en klar uppfattning, kvar finns alltså nästan en tredjedel. Av oberoende mittenväljare, som inte har en klar uppfattning om Romney är de mest intresserade av att veta vad han gjorde som guvernör, 42%, och som VD för Bain Capital, 37%.

Trende menar att valet därmed inte är en omröstning om Obama, eftersom väljarna redan bestämt sig i sin uppfattning om honom. Att ha som huvudfokus i kampanjen att attackera honom är därmed föga effektivt. Istället borde Romney jobba på en positiv berättelse om vad han gjorde som guvernör och tidigare som företagsledare.

Trende sätter fingret på den typen av oerhört svåra strategiska val kampanjerna tvingas göra. Den möjliga nackdelen för Romney om han sätter större fokus på sig själv är att valet istället kommer handla om honom. Det flyttar bort fokus från Obama och den negativa, eller halvljumna, uppfattning många väljare har om honom. Valet kan handla om hans tid i Massachusetts, inte om Obamas skötsel av ekonomin.

Det ligger mycket i Trendes resonemang, men jag är inte helt övertygad. Väljarna kommer på valdagen ha en klar bild av Romney. Naturligtvis måste den vara tillräckligt positiv för att de ska vilja ha honom som president, men de måste också fortfarande vara tillräckligt negativt inställda till Obama.

Jag tycker dock att Romney i större utsträckning borde ta chansen att framstå som den vuxne i rummet. När Obama-attackerna pågår som hårdast borde han anstränga sig för att lyfta debatten. Föra fram policyförslag, vara optimistisk över USA:s framtid, och så vidare.

Roland Poirer Martinsson, på Aftonbladet, skriver också om Sean Trendes funderingar.

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

En grymt bra analys faktiskt. Vad Romney möjligtvis borde göra (eller borde ha gjort redan) utifrån det där resonemanget, är att presentera sig själv nu under sommaren på det sätt han själv vill och önskar, och senare under hösten - när han etsat fast bilden av sig själv som en duktig företagare och effektiv guvernör hos allmänheten - gå till attack mot Obama och då påminna om allt väljarna ogillar med Obama (och som Obama med all sannolikhet kommer att försöka få dem att glömma).