2012-07-27

Romney på tunn is

Mitt Romney har åkt till London för en utrikesresa som också går till Polen och Israel. Starten har varit väldigt skakig och han går nu på mycket tunn is. Hela hans kandidatur hotas nu av den här resan.

När man läser Barack Obamas kampanjmanagers, David Plouffe, bok och andra beskrivningar av 2008 års presidentval blir det tydligt hur oerhört nervösa Obamas kampanj var inför hans utrikesresa. Det fanns en underliggande fundering i väljarkåren om Obama var för grön och oerfaren för att vara president. Utrikesresan skulle visa att han inte var det. Ett misslyckande hade kunnat sänka honom. Därför förberedde de sig minutiöst.

Barack Obama i Berlin, 2008.

Resan blev en succé. Visserligen tappade han i opinionen strax efter den, men samtidigt tror jag en hel del av väljarnas farhågor om honom försvann, vilket grundlade hans framgångar senare under hösten när finanskrisen slog till.

Inför Mitt Romneys resa stod inte lika mycket på spel. Väljarna funderar inte på om han är för oerfaren för jobbet. Däremot har Obama ett övertag inom utrikespolitiken, vilket Romney ska försöka utjämna under resan.

Så inte lika mycket på spel, men en misslyckad resa kan ändå vara smått katastrofal för honom. Tanken kan väckas hos väljarna att han är för oerfaren, att han skulle göra bort sig utomlands, skulle verkligen underminera marken han står på.

Och inledningen har varit just smått katastrofal.

Det började med att någon klantig - och anonym - rådgivare sa att Romney kommer få en bättre relation till Storbritannien tack vare Romneys anglosaxiska ursprung (till skillnad från Obama). Kampanjen har såklart kraftfullt tagit avstånd från det, men demokraterna pumpar på.

Det stora misstaget kom när Romney i en intervju kommenterade säkerheten kring OS (vilken har fått kritik) och han sa att det var osäkert hur framgångsrikt OS kommer att bli. Egentligen inget konstigt alls, eller fel i sig, men ni kan tänka er hur britterna har reagerat på detta. De blev fly förbannade.


David Cameron sa att det var skillnad på att arrangera OS mitt i en livlig storstad, som London, jämfört med att göra det "in the middle of nowhere". Salt Lake City, får man anta att han menade. Londons borgmästare, Boris Johnson, använde Romney som exempel i ett brandtal till 60 000 londonbor:Följaktligen fick Romney ägna hela dagen i London - där han träffade en lång rad politiker - åt att säga hur fantastiska han trodde de olympiska spelen skulle bli.

Inte nog med det. Han berättade för pressen att han träffat chefen för MI6, vilket tydligen är ett protokollsbrott. Mötet stod inte på det offentliga schemat, och sådant talar man då inte om.

Bilden hemma i USA är just nu av gröngöling som gör misstag efter misstag och skämmer ut USA hos deras närmaste allierade och gamla kusiner på andra sidan Atlanten. Om den bilden också blir bilden av hela resan kan detta kosta honom valet. Väljarna håller på att bilda sig en uppfattning om honom, som nu kan bli mer negativ, och det tar också bort fokus från det positiva han vill framhålla, hur han kom in och räddade OS i Salt Lake City.


Naturligtvis kan inledningen överskuggas av framgångar de kommande dagarna. Kanske glöms detta bort. Men Mitt Romney går nu på mycket tunn is och har inte råd med några fler misstag under resan.

Inga kommentarer: