2012-06-03

Romney kan snart vara i ledning

Många frågor mig vem jag tror vinner presidentvalet. Brukar svara ganska trist: Det beror på hur ekonomin ser ut i slutet av oktober. Så brukar jag lägga till att jag tror att Barack Obama - just nu - är favorit, men ganska knapp sådan.

Det resonemanget utsätts för ett litet test de närmaste veckorna. Den senaste jobbrapporten var nämligen dålig. Bara 69 000 nya jobb och arbetslösheten tickade upp till 8,2%. Alltså borde - om ekonomin spelar så central roll - Mitt Romney överta ledningen, eller i alla fall utradera den 2%-iga genomsnittliga ledning Obama har.

Mitt Romney har dessutom en ganska bra vecka bakom sig.

Obama-kampanjen har inlett attacken som ska presentera bilden av en girig affärsman och en dålig guvernör. Det har hittills gått sådär. Förra söndagen medverkade Newarks borgmästare, Cory Booker, i Meet the Press. Där meddelade han att han kände sig illamående över attackerna från Obama-kampanjen:

"It's nauseating to the American public. Enough is enough. Stop attacking private equity."


Kommentarerna fick stor spridning och Booker försökte backa så mycket han kunde. Senare i veckan trampade två tunga Obama-supporters i samma klaver. Första Massachusetts borgmästare, Deval Patrick, som försvarade Bain Capital och sa att debatten borde handla om något annat. Till sist en verklig rutinerad kille, Bill Clinton, som sa att Bain gör ett bra jobb:

"I don't think we ought to get into a position where we say this is bad work. This is good work."

Samtliga kommentarer från dessa tre blir i debatten tagna ur sitt sammanhang och deras samtida kritik av Romney och hans kampanj försvinner i rapporteringen. Men det är just så det fungerar i presidentkampanjer. Därför är sånt här skadligt.

Obama-kampanjens inledande attacker på Bain har fått svagt genomslag, och snarare slagit tillbaka mot dem själva. Förutom de tre ovanstående herrarnas medverkan till så tror jag paradoxalt nog att de attacker som Romney utsattes för av hans republikanska kollegor också bidragit till det.

Många - inklusive jag själv - trodde att Bain skulle bli svårare för Romney att hantera på grund av att både Rick Perry och Newt Gingrich tyckte det var fair game. Men vad de samtidigt åstadkom var att ta bort det riktigt stora nyhetsvärdet. I medias ögon är det inget nytt som presenteras. Som det var i vintras. Därmed får det inte lika stor uppmärksamhet.


Obama-kampanjen försöker också presentera bilden av Mitt Romney som en dålig guvernör. För att sätta fokus på det skickade man chefstrategen David Axelrod till Boston. På trappan till delstatens Capitol höll han pressträff, men Romney-kampanjen var redo. En timme innan hade de ett eget rally och Axelrods anförande förstörde de genom att oavbrutet skrika "We want jobs! We want jobs!".
Nyhetsrapporteringen handlade nästan bara om protesterna mot Axelrod, och inte alls så mycket om hans budskap.

Inte särskilt snyggt av Romney-kampanjen, men effektivt.


Någon timme efter Axelrods pressträff, ställde Mitt Romney sig framför den övergivna byggnaden för Solyndra. Ett företag som amerikanska staten satsade en halv dollar i och som gick i konkurs för ett tag sedan. Obama har tidigare besökt företaget och konkursen har gjort till en besvärlig punkt för honom.

Besökte föregicks av hemlighetsmakeri. Romney-kampanjen var rädda att Obama-folket skulle kunna stoppa deras pressträff, men nu genomfördes den utan problem.


Lägg därtill att Romney i tisdags officiellt kan kalla sig vinnare av det republikanska presidentvalet, då han efter seger i Texas tog sig över 1144 delegater.

Sammantaget en bra vecka för Romney-kampanjen och en rätt dålig för Obama.

Som vanligt ska vi låta bli att dra för stora växlar av sådant här. Det är trots allt bara maj. Attackerna mot Romney kan få fäste. Romney kommer göra misstag. Väldigt mycket kommer att hända fram till november - och låt mig bli tråkig igen: Det är hur ekonomin ser ut då som kommer avgöra vem som vinner.