2012-06-03

I Agenda om super-PACs

I kväll tar SVT:s Agenda upp fenomenet super-PACs. Jag har ju skrivit en del om dom - senast här och här - och ska vara med ikväll, tillsammans med Karin Petterson från Aftonbladet, och kommentera.
Inför programmet har SVT gjort en intervju med mig.

Låt mig bara kommentera en sak i den. Jag menar inte, som det står, att demokraterna inte kritiserat super-PACs. Det är många, på båda sidor, som gjort det. Vad jag försökte säga var att Obama svängde i vintras och omfamnade super-PAC istället för att fortsätta kritisera den.

SVT2 kl 21.15.

2 kommentarer:

Ronie Berggren sa...

Vad kul :) Tack för tipset - ska kika!

Ronie Berggren sa...

Såg just inslaget. Jättebra kommenterat. I synnerhet att du lyfte fram att även Obama mer än gärna omfamnar massiva kampanjpengar - oavsett dess källor. Samt din förklaring av att problematiken med dessa pengar inte ska överdrivas. Det finns givetvis problem där pengar är en så stor faktor - men precis som du sa (och som diverse primärval de här åren bevisat) betyder pengar nada utan budskap och personligt kampanjande.

Aftonbladet-kvinnan verkade mest intresserad av att kritisera än av att faktiskt förstå. Och hennes exempel med den övervägda ad:en om ras måste väl ha syftat på Strategic Perceptions planerade Jeremiah Wright ad - som dels förstås bara var en plan, men knappast kan sägas var ras-anspelande även om de skulle ha gått vidare med den. Snarare syftade de till att koppla Obama till anti-amerikanska vänsterradikaler - att Wright var svart var förstås ingen faktor alls i sammanhanget. Och vill man ta upp ras/etnicitet/identitetsretorik så är chanserna betydligt större att Romney utsätts för anti-mormonism än att Obama kritiseras för att vara svart. Hon fick dock det här med att Super-Pacs skulle kunna driva smutsiga kampanjer att framstå som om att det bara skulle komma att göras från republikanskt håll.