2012-06-06

Gallup pekar på ett tight val

Gallup har mätt presidenternas job approval rating sedan Harry Trumans tid som president. Det gör att vi kan jämföra de olika presidenterna vid olika tillfällen i deras presidentskap. Tittar vi på Barack Obamas approval rating i maj valåret och jämför det ser vi följande:

Obama fick i genomsnitt 47% approval i maj. Alltså 47% gav honom godkänt i jobbet som president. Det är samma siffra som George W Bush fick i maj 2004 och som Gerald Ford fick i maj 1976. Bush vann i november, Ford förlorade. Båda två med små marginaler.

Fem presidenter - Clinton (54%), Reagan (53), Nixon (58), Johnson (75) och Eisenhower (70) - hade bättre siffror i maj valåret. Samtliga blev omvalda.
Tre presidenter - HW Bush (41), Truman (39) och Carter (40) - hade sämre siffror. Två förlorade, en vann.

Klicka för större bild.

Det finns alltså en stark korrelation - om vi bortser från det begränsade urvalet - mellan approval rating i maj valåret och chansen att bli omvald. Och utgår vi från det så tyder årets maj-siffror på att det kommer att bli ett jämnt valresultat och att slutsegraren är svår att sia om.

Approval rating är intressant att hålla koll på framöver. Eftersom det är ett val mellan två personer är det viktigt för Obama att komma upp i minst 50%.

W Bush ökade något under sommaren, nådde 50% i augusti, 53% i september innan han föll till 49% i oktober. Men i början av november - innan valdagen - nådde han återigen upp till och över 50%.

Tyvärr är senaste mätningen av Ford från juni valåret, då hade han fallit ner till 45%.

Till sist - innan vi drar för långtgående slutsatser från statistiken - vill jag påminna om Harry Truman. Han hade ett uselt utgångsläge i maj 1948 med 39% approval rating. Till och med på valdagen trodde tidningarna att Truman hade förlorat, men han vann 49%-45%.


Statistik är en indikator på hur läget är för tillfället och ger en fingervisning om framtiden, men om den avgjorde val kunde vi skippa valdagen.

Gallups hemsida kan ni jämföra presidenternas job approval rating med varandra.

Jag har skrivit tidigare om Obamas job approval: "Obama måste slå historien för att bli omvald".

Inga kommentarer: