2012-06-08

Jobbig vecka för Obama

Under det republikanska primärvalet skrev jag några gånger om hur media både hänger med i, och även skapar, trender för kandidaterna. Dessa behöver inte alltid ha så mycket med verkligheten att göra. Just nu är det en trend i media att det går dåligt för Barack Obama. Det stämmer till viss del, men återspeglas ännu inte i mätningarna mot Mitt Romney.

President Obama och hans omvalskampanj har haft en dålig vecka eller två, det råder faktiskt inget tvivel om.


Den svaga jobbrapporten var senaste veckans klart sämsta nyhet för Obama och den som har överlägset störst påverkan på valet i november. Valet kommer avgöras i väljarnas syn på ekonomin.

Cory Booker och Deval Patrick trampade i klaveret, men det var bara ett förspel inför Bill Clinton som gjort det upprepade gånger senaste dagarna - bland annat om Romneys "sterling business record" och undergrävande av Obamas skattepolitik. Till viss del underminerar misstagen Obama-kampanjens arbete, men framförallt tar det bort fokus från deras eget budskap mot Romney.

Förlusten i guvernörsvalet Wisconsin var inte heller någon god nyhet. Den påverkar visserligen inte valet i november och en majoritet av väljarna sa att de stödjer Obama över Romney, men det var en negativ nyhet som bidrar till mediebilden.

Veckans senaste dåliga nyhet är att Romney och republikanska partiet, RNC, drog in nästan 17 miljoner dollar mer än Obama och DNC under maj. Redan förra månaden, då Romney ännu inte var ensam herre på täppan, kom de nästan ifatt med 40 mot 43 miljoner dollar.
Detta är inget unikt, John Kerry drog in 44 miljoner mot George Bushs 28 miljoner när Kerry var klar som vinnare 2004. Men det bidrar såklart till trenden att det går dåligt för Obama och bra för Romney.

Fejkad bild - men rolig.

Det kan också vara värt att notera att Romney/RNC skötte informationen om pengarna perfekt. Obamas 60 miljoner var nämligen en mycket bra summa. Han bästa hittills under omvalskampanjen. 2008 dröjde det till augusti innan han fick in så mycket en månad.
Men Romney-kampanjen dödade effektivt den goda nyheten genom att offentliggöra sina egna siffror bara någon timme efter Obama-kampanjen.

Så, som sagt, har Obama haft en dålig vecka eller två. Därför kan man inte säga att det är en mediebild som helt saknar förankring i verkligheten, men det är värt att komma ihåg att opinionsmässigt har ingenting skett. Obama leder med cirka 2%-enheter i genomsnitt, vilket han gjort länge. Det kan naturligtvis komma att ändras - jag har själv tippat det - kommande veckorna, men det återstår att se.

Inga kommentarer: