2012-05-12

Smart men komplicerat om gay marriage

Äntligen lite bloggande om amerikansk politik igen. Ursäkta uppehållet, men jag har börjat tjänstgöra i Sveriges riksdag och inledningen har varit tämligen intensiv. Under ett par dagar läste jag inte en enda nyhet om amerikansk politik. Bisarrt!

I veckan berättade president Obama att han bytt ståndpunkt i frågan om giftermål för samkönade par. Tidigare har han varit mot - även om åsikten varit "evolving" - nu är han för.


Det var vicepresident Biden som till slut knuffade ut presidenten på banan genom att i Meet the Press säga att han inte hade något alls mot samkönade äktenskap. Det satte fokus på Obamas åsikt och hade sannolikt blivit skadligt för honom bland de egna kärntrupperna om han inte deklarerat att han delat Bidens åsikt.

Obamas uppfattning nu kommer som sagt gynna honom hos unga, liberala väljare. En av de grupper vars entusiasm är avgörande för hans planer på att bli omvald i höst. Obamas koalition är ganska smal, och det är styrkan - entusiasmen - i varje grupp i koalitionen som gjorde den vinnande 2008.

Den väcker naturligtvis liv i motsvarande väljare till höger, som blir starkare enade i sitt motstånd mot Obama.


Hos mittenväljarna tror jag frågan har tappat sin laddning. Några är för gay marriage, andra mot, men det kommer knappast avgöra var speciellt många av dem lägger sin röst i höst. Visserligen visar Gallup att Obamas omsvängning  gör att 23% av mittenväljare blir mindre benägna att rösta på honom och bara 13% mer benägna. Det stämmer säkert, men att bli mer eller mindre benägen betyder inte att det renderar i att rösten faktiskt byter adressat.


Det som komplicerar frågan för Obama är dels att det var Bidens som knuffade ut honom, dels en märkligt attackvideo mot Romney. Där angrips han för att inte vara för gay marriage. Många har kommenterat att det är väldigt konstigt att angripa motståndaren för en åsikt man själv hade för några timmar sedan.Överlag är nog ändå gay marriage-frågan ett plus för Obama. Det kommer öka entusiasmen i de egna leden och det är avgörande för hans omvalschanser.

2 kommentarer:

Niklas sa...

Visst är det lite konstigt... men mycket av det som Obama angriper är väl trots allt sådant som han själv tyckt annorlunda om länge? Fokus ligger ju på att Romney är emot civil unions och att han vill ha ett federalt förbud mot samkönade äktenskap. Detta är väl åsikter som Obama aldrig har haft?

Mathias Sundin sa...

Jovisst, men huvudpunkten är gay marriage.