2012-04-24

Romney firar i New Hampshire

I kväll är det val. Kvällen som skulle avgöra är det nu ingen som bryr sig särskilt mycket om. Rick Santorum hoppade av och plötsligt blev det ointressant och självklart hur Pennsylvania, Connecticut, Delaware, New York och Rhode Island röstar. Därför är Mitt Romney ikväll i New Hampshire, för att sluta cirkeln.

I New Hampshire, där han 10 januari överlägset vann primärvalet, möts han av bistra siffror. President Obama leder med 51-42 i en opinionsmätning.

Jag skrev för knappt två veckor sedan att det kändes i luften att Romney höll på att få medvind. Så var också fallet några dagar, en vecka, efter det. Han ledde hos Gallup, Rasmussen och Obamas ledning minskade i några andra. Men senaste dagarna har vinden vänt i Obamas riktning och från en knapp genomsnittlig ledning 2% leder han nu med nästan 4%.

Hos Gallup har Romney gått från en ledning med 48-43 till ett underläge med 42-49.

Det har varit ganska lugnt i kampanjen. Naturligtvis händer hela tiden saker, men intensitet i stil med bråket om Ann Romney och Hilary Rosen för en vecka sedan har uteblivit. Romney-kampanjen omgrupperar känns det som, och hämtar andan får man förmoda. Det gynnar uppenbarligen Obama.

I kväll firar Mitt Romney segern i fem delstater och dunkar sig själv i ryggen i New Hampshire. Det är han väl värd efter en hård primärvalskampanj. Men sedan är det general election som gäller. Han har inte råd att vila en dag till. Och att döma av bilden - som också är rubriken på kvällens tal - så kanske han just börjar valkampanjen mot president Obama ikväll.