2012-05-21

Mer pengar

Jag är lite väl fascinerad av pengaflödena i kampanjerna, men anledningen är att pengarna säger så mycket. 

I det demokratiska krig som utspelas ger pengarna kampanjerna resurser att angripa och försvara sig. 2008 drog Obama in 771 miljoner dollar jämfört med McCains 239 miljoner. Det gav Obama möjligheten att angripa republikansk mark i exempelvis Indiana och North Carolina. Det i sin tur tvingade McCain att försvara sig på ställen där han helst inte ville spendera pengar. Obama vann båda delstaterna.


2004 använde Bush sitt pengaövertag till att definiera Kerry så fort det var klart att han vunnit nomineringen. Samma läge som Romney är i nu alltså. Men denna gång har Romney försvarare i form av den egna närstående super-PAC:en Restore Our Future och mer allmänt republikanska American Crossroads. När Obama-kampanjen gick upp med 25 miljoner i ads för maj, svarade Crossroads med samma summa.

Vad vi kan se i år att Obamas fundraising är fortsatt stark, men den är inte någon egentlig uppväxling från för fyra år sedan. Hans stora fördel är såklart att han inte har behövt spendera pengar på en primärvalskampanj och därför hade 115 miljoner i kassakistan i slutet av april.

Romney-kampanjen stärkte sin ekonomiska styrka rejält under april. Eller rättare sagt gjorde det republikanska partiet det. De drog tillsammans in 40 miljoner, varav RNC stod för knappt 30 av dessa och Romney bara för drygt 11 miljoner. Det blir högintressant att se Romney-kampanjens siffror för maj. Då har han haft en hel månad ensam på banan som republikansk presidentkandidat.

Inom kampanjområdet har alltså demokraterna ett försprång. Läget är det motsatta hos super-PAC:sen. Den Obama-närstående Priorities USA drog in ynka 1,6 miljoner i april. Restore Our Future tappade också takt jämfört med tidigare men drog ändå in klart mer, 4,6 miljoner. Obama-PAC:en hade 4,7 miljoner på banken, Romney-PAC:en 8,2 miljoner.

Till detta ska också läggas American Crossroads, vars fundraising i april inte var imponerande, 1,8 miljoner. Tack vare låga kostnader ökade ändå deras kassakista till 25,5 miljoner.

UPPDATERING: Politico har räknat ihop den republikanska sidan mot den demokratiska och kommit fram till att republikanerna dragit in mest så här långt: 402 miljoner dollar mot 340 miljoner.

Inga kommentarer: