2012-05-17

Hoppsan! Romney drar in stora summor

En av de fördelar som många antagit att Barack Obama skulle ha över Mitt Romney var inom fundraising. Det har pratats om den första miljarddollar-kampanjen, även om Obama-kampanjen själva försökt slå ner det snacket. Andra har pekat på republikernas och Romneys försprång när det kommer till super-PACs. Sammantaget har nog ändå bilden varit att Obama kommer ha en fördel i att helt enkelt ha större summor pengar att röra sig med i kampanjen.

Den bilden fick sig en liten knäck idag, när Romney-kampanjen och RNC, det republikanska partiet, presenterade siffrorna för april: 40,1 miljoner dollar. 95% gav under 250 dollar.

Obama-kampanjen och DNC klarade bara av drygt tre miljoner mer, 43,6 miljoner dollar.

Detta skedde alltså under april. Det var först 10 april som Rick Santorum hoppade av. Newt Gingrich kastade slutligen in handduken i maj. Ron Paul alldeles nyss. Romney ansågs visserligen av alla som vinnare så fort Santorum hoppade av, men han har inte varit ensam herre på täppan under april. Det gör siffrorna ännu mer imponerande.

Vi ska ändå inte dra för stora växlar av detta. Rimligen fanns det gott om republikaner som bara väntade på att Obamas motståndare skulle bli klar och direkt skickade en summa när så var fallet. En framgång i april behöver inte betyda samma framgång i maj.

Men addera Romneys egen super-PAC, Restore Our Future, och andra som American Crossroads, så kan nog inte demokraterna förvänta sig ett övertag på pengafronten, som de kunde 2008.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Med tanke hur samspelta Super-PACs är med valkampanjerna* har Obama ens någon större fördel av att ha pengar direkt i kampanjen? Det är väl inte ett orimligt antagande att republikanska Super-PACs kan matcha eller överstiga de demokratiska i spenderande.

J

*Nu får ju inte någon direkt kommunikation föras mellan kampanj och Super-PACs men indirekt så finns det säkerligen något.

Mathias Sundin sa...

Jo, det är mycket möjligt att det blir på det sättet. Väldigt sannolikt kommer det bli jämnt iaf.