2012-04-03

Tre lätta för Romney ikväll

Allting tyder på att Mitt Romney kommer ha sin bästa kväll hittills under primärvalet. Han kommer vinna tre av tre möjliga, ta hemma samtliga delegater och inte låta Rick Santorum, Newt Gingrich eller Ron Paul få en enda.

Primärvalen i Wisconsin, Maryland och Washington D.C. är nämligen winner takes all, och Romney har en klar ledning i samtliga tre.

Närmast är det i Wisconsin där han leder i genomsnitt med 7,5% över Santorum. I Maryland finns bara två undersökningar, som ger Romney en ledning på 17 respektive 25%. För DC finns inga mätningar, men väljarunderlaget torde passa Romney som handen i handsken (och Santorum finns inte ens på valsedeln).

Mitt Romney har inte kampanjat särskilt mycket i Wisconsin. Istället har han börjat fokusera på november och åkt på en fundraisingturné, bland annat med stopp i Kalifornien. I anföranden fokuserar han också alltmer på president Obama.

Obama-kampanjen har också insett att Romney kommer vinna nomineringen och har ökat attackerna. Tidigare har det varit rådgivare i form av David Axelrod och David Plouffe som återkommande angripit Romney, men på senare tid har vicepresident Joe Biden också deltagit.

Häromdagen släppte Obama-kampanjen sin andra tevereklam och den första där Romney pekas ut och angrips:Som jag skrev i början av mars: Det är över: Romney har vunnit. De kvarvarande primärvalen är en transportsträcka som Romney kommer ägna minimalt med tid åt och istället fokusera på att ställa om kampanjen till general election-mode, dra in pengar och puckla på president Obama.


4 kommentarer:

Joel sa...

Om jag förstått det rätt så är både Wisconsin och Marlyland inte rent winner-takes-all, utan att några delegater är det, och sedan är resterande det i respektive kongressdistrikt [1,2]. Det finns alltså möjlighet att Santorum tar något mer landsbygdsdistrikt och får några enstaka delegater.

"För DC finns inga mätningar, men väljarunderlaget torde passa Romney som handen i handsken." Sen verkar det som att Santorum inte är på valsedeln [3], så där borde Romney vinna rätt lätt.


[1] http://elections.nytimes.com/2012/primaries/states/wisconsin
[2] http://elections.nytimes.com/2012/primaries/states/maryland
[3] http://www.electoral-vote.com/evp2012/Pres/Maps/Apr03.html#item-1

Mathias Sundin sa...

Någon skillnad är det mot tidigare, verkar det som. Hos RCP står de som Winner Takes All (utifrån distrikt) men så var ju även Ohio upplagt, men kallas hos RCP för Proportional Primary.

Joel sa...

Ah. De har en liten fotnot om att "1 Delegates are awarded by district and statewide". Och det är winner-takes-all i distrikten också, så det är ju inte en felaktig beskrivning.

I Ohio var det bara winner-takes-all om vinnaren hade fått över 50%.

Mathias Sundin sa...

Jag har för mig att det var winner takes all i distrikten (3 i varje) i Ohio, och inte bara om någon fick över 50%.