2012-04-17

Fler vägar till vinst för Obama

Både AP och The Fix har tagit sig en titt på the electoral college. Sättet respektive kandidat kan ta sig till 270 elektorsröster, av 538, och därmed vinna presidentvalet. De är överens om att Barack Obama har flest vägar fram till seger.

Varje delstat har ett antal elektorsröster baserat på invånarantalet. Kalifornien har flest med 55 och och flera delstater delar att vara minst, exempelvis Montana, med tre röster.

Antalet elektorsröster per delstat har förändrats mot 2008, efter en folkräkning 2010.

Grunden för den här sortens analys är att man först tittar på vilka säkra delstater kandidaterna har och sedan utifrån det antal elektorsröster dessa ger tittar på vad kandidaten i övrigt behöver vinna för att nå minst 270.

För Obama räknar AP med 186 säkra: 
Connecticut, Delaware, District of Columbia, Kalifornien, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, New York, New Jersey, Oregon, Rhode Island, Vermont och Washington.

För Romney, 159 säkra:
Alabama, Alaska, Arkansas, Georgia, Idaho, Kansas, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Montana, Nebraska, North Dakota, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, West Virginia och Wyoming.


The Fix klassar nio delstater som true swing states, som röstar olika i olika presidentval. De har tillsammans 110 elektorsröster. Obama vann dessa delstater med i snitt 7,6% 2008:
Colorado, Florida, Iowa, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Virginia och Wisconsin.


Kvar för Obama för att nå 270 är alltså 84 stycken. Fyra stycken delstater lutar, enligt AP, åt Obama och demokraterna: Michigan (16), Minnesota (10), Pennsylvania (20) och Wisconsin (10). The Fix anser att Wisconsin är en äkta swing state.

Skulle Obama vinna dessa fyra är han uppe i 242 röster, enbart 28 kvar för vinst. Det skulle då exempelvis räcka för honom att vinna Florida (29), eller North Carolina (15) och Virginia (13), eller Ohio (18), Colorado (9) och New Hampshire (4), eller Nevada (6), New Mexico (5) och Iowa (6) och Virginia (13).

Ja, ni förstår. Det finns en mängd variationer för Obama att uppnå 270.


Resultatet Obama-McCain 2008.

För Romney är det 111 elektorsröster kvar till 270 från hans 159 säkra. Både AP och The Fix räknar med att tre ytterligare delstater lutar åt Romney: Arizona (11), Indiana (11) och Missouri (10). Om det stämmer fattas ändå 79 röster för honom.

Därmed ser ni Obamas fördelaktiga utgångsläge.
När säkra plus troliga delstater räknats ihop för de respektive kandidater så fattas det bara 28 röster för Obama, men hela 79 för Romney. 
Räknar vi inte Wisconsin till Obama fattas det 38 för honom. Ändå ett klart försprång.

Romney måste sannolikt vinna North Carolina (15) och Virginia (13) för att ha någon chans. Då kvarstår ändå 58 röster. Någon, eller förmodligen båda, av Florida (29) och Ohio (20) behöver också landa hos Romney. Efter det räcker det att plocka ihop några av de mindre staterna för en seger.

Obama har fler valmöjligheter än Romney. Den senare har några måste-vinster. Obama kan som sagt klara sig utan både Florida och Ohio om det går bra i North Carolina och Virginia. Det betyder inte att Romney inte kan vinna, men Obama har ett bättre utgångsläge och större felmarginal.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Är inte helt säker på att Massachusetts kommer att vara en säker Obama stat genom hela kampanjen. Romney har ju trots allt varit Guvernör där.

Men det är nu det roliga börjar med elektoral math. Om man läser det du skrev hittade man ju direkt ett scenario för 269 lika. Om det blir så, vad händer då?

Mathias Sundin sa...

Visst kan Romney har bättre chans där än många andra republikaner, men det ska väldigt mycket till för att han ska vinna.

Blir det 269 lika så avgör kongressen.

Anonym sa...

Om det skulle bli 269 lika mellan Romney och Obama, hur avgörs det då i kongressen? Avgör senaten, representanthuset eller båda tillsammans? Om det sistnämnda är fallet, hur funkar det? Har varje ledamot och senator en röst, eller har varje senator flera röster beroende på vilken stat hen företräder, osv?