2012-04-10

Boktips

Påskledigheter är bra för att hinna med lite läsande. Här är tre böcker om amerikansk politik som jag klämde i helgen.In The President's Secret Service av Ronald Kessler
Betyg 2

Jag hade hoppats på en seriös och noggrann genomgång av Secret Service, som skyddar presidenten, hans familj och andra makthavare i USA. En del fakta finns med i boken och nog lär man sig något - som att det finns över 3000 Secret Service-agenter - men överlag är det ingen vidare bra bok. Kessler har blandat in massa skvaller om presidenterna, som kanske kan vara intressent, men inte hör hemma i denna bok.


Inside the Circus av Mike Allen och Thomas Evan
Betyg 2

Andra delen i Politicos serie av eböcker som kommer utan medan kampanjerna pågår. En kul idé, och första boken var rätt bra, skrev jag i december förra året. Tyvärr lever inte denna andra del upp till kvalitén i den första.

Jag får en stark känsla av att folk som bestämmer i kampanjerna håller tyst, och författarna får nöja sig med kommentarer från lite bittra människor som rör sig i periferin runt kandidaterna och kampanjerna. Deras åsikter är ärligt talat inte särskilt intressanta.

Om du inte alls hängt med i kampanjen under våren kan Inside the Circus vara ett bra sätt att läsa ikapp. Annars kan du strunta i den.


The Lost Majority av Sean Trende
Betyg 4

Hur många gånger har vi inte läst förutspåelser om en permanent republikansk eller demokratisk majoritet i USA? Sean Trende går igenom senast 100-150 årens politiska historia i USA och visar på att sådan förutspåelser mest är önsketänkande. Ett parti kan dominera, men oftast under ett kort tag och det var sällan någon lyckades förutsäga det.

Hur väljarna kommer rösta påverkas helt enkelt av så många faktorer att det inte går att veta i förväg. Många pekar nu på att hispanics kommer göra demokraterna till ett permanent majoritetsparti. Men närmar sig demokraterna dom för mycket, kan det stöta bort andra grupper, eller så kommer befolkningstillväxten i gruppen inte vara så stor som man tror, eller så kommer republikerna anpassa sig, eller så... ja, ni förstår.

Min enda kritik mot boken är att den är för kort. Det hade varit intressant med en utförligare analys (även om den är ganska omfattande) av nuläget i amerikansk politik.

Klart läsvärd och en stark fyra i betyg!

1 kommentar:

Ronie Berggren sa...

Tack för tipsen, i synnerhet det sista :)