2012-04-10

Använd bensinpriset, Romney

Barack Obama har ett rejält svårt utgångsläge för att bli omvald i höst. Men Mitt Romney har det inte bättre. Tvärtom. Washington Posts undersökning är visserligen bara en i mängden av undersökningarna, men den visar med all tydlighet på Romneys uppförsbacke.

President Obama leder med tvåsiffrigt inom åtta områden. Romney har tvåsiffrig ledning inom ett. Obama leder totalt inom 15 områden, Romney inom tre.

Bland annat utklassar Obama Romney när det kommer till "seems more friendly and likeable", +38% för presidenten. Han är också "more inspiring" +26%, förstår "womens issues" bättre, +19% och "handling international affairs", +17%, och så vidare.

Men de tre områden där Romney slår presidenten är inte obetydliga: "Handling the economy", +4%, "handling energy policy", +5% och "handling the federal budget deficit", +13%.

Inom just energiområdet tror jag det vore läge för Romney att sätta in en stöt. 

Klicka för större bild.

Bensinpriset har ökat kraftigt senaste tiden, och även mycket sett till hela Obamas tid vid makten. Det är ingen slump att Obama-kampanjens två första reklamfilmer har handlat just om energifrågor. 

Romney behöver visa för väljarna - särskilt de oberoende mittenväljarna - att han inte bara kommer kämpa för de republikanska kärnväljarna och borde därför i någon fråga visa att han vågar gå mot gängse uppfattningen inom republikanska partiet. 

Samtidigt som Romney griper sig an en för väljarna viktig fråga och en svag punkt hos Obama, så kan han göra just det: Tvåla till oljebolagen. 
Gör klart att han tycker vill ta bort skattelättnader för dem, samtidigt som han presenterar fler åtgärder för att få ner bensinpriset. Demokraterna gillar att attackera oljebolagen och brukar regelbundet lägga förslag i kongressen om att ta bort vissa skattelättnader för dem. Republikanerna brukar rösta ner de förslagen.

En rejäl offensiv från Romney i bensinfrågan kan göra att han tar grepp om frågan, spär på Obamas svaghet, pratar om en fråga som tär hårt på vanligt folks plånböcker och samtidigt visa att han vågar stå självständig mot det republikanska partiet.

Inga kommentarer: