2012-04-11

Klokt val av Santorum

Jag kikar över Santorums axel, på ett kampanjmöte i New Hampshire, och försöker skåda lite in i hans framtid.
I dag hade jag tänkt skriva ett inlägg att Rick Santorum borde lägga ner presidentkampanjen. Han hann före. Lärdomen av det är att man inte ska vänta för länge. Vilket inte heller Santorum gjorde. Det var klokt, för Santorum har en framtid att tänka på.

I ett stundtals galet republikanskt primärval - det med flest olika ledare i historien - var Rick Santorum länge den enda som inte hade varit i ledningen. I början av december laddade jag in lite pengar på Intrade och tippade att han skulle vinna eller komma tvåa i Iowa. Då var oddsen för det 0,9%. Mitt chansning då baserade sig på att han i grunden var en seriös kandidat, som hade gjort ett hästjobb i Iowa och att om Gingrich, som ledde då, började tappa så kunde anti-Romney rösterna flytta till Santorum.

Så hände också och Santorum kom först tvåa, sedan efter en omräkning etta, i Iowa.

Men han lyckades aldrig övertyga några andra republikanska väljare än de som i vallokalsundersökningarna kallar sig "very conservative". Det räcker inte när det finns en motståndare som samlar upp en majoritet av de mindre konservativa väljarna.

I svensk media framstår Rick Santorum ofta som något av en galning. Han har bidragit en del till det själv genom att prata om preventivmedel, hur han spydde efter att ha läst ett tal av John F Kennedy, osv. Men bilden är samtidigt orättvis. Han är välutbildad med bland annat en MBA och 1986 blev han Juris Doctor. Han har femton års erfarenhet som kongressledamot och senator och blev under sin andra mandatperiod i senaten utsedd till conference chairman, nummer tre i hackordningen inom republikerna. När jag lyssnade på honom på kampanjmöten i New Hampshire blev det tydligt både vilken bred och vilket djup han har i sina kunskaper. Han hade långa, utförliga svar på det mesta.

Personligen är jag inget fan av den sorts republikan han är, men någon dumskalle är han inte.

Santorum, utan sweater vest, på ett town hall-möte i New Hampshire.

Så, varför var det klokt av Santorum att hoppa av?
För han bör nu fokusera på den republikanska nomineringen om fyra eller åtta år (beroende på om Romney vinner presidentvalet eller inte). Den som kom tvåa gången innan, i detta fall alltså Santorum, ligger alltid bra till för att knipa nomineringen gången därpå.

Hade Santorum inte hoppat av nu hade han riskerat att förlora hemmastaten Pennsylvania den 24 april. Det tror jag allvarligt hade skadat honom nästa gång han försöker. Han har redan en svårförklarad förlust där från senatsvalet 2006, då han torskade med 18%.

Santorum bör nu sluta upp kring Romney - som Romney gjorde kring McCain 2008 - och visa republikanska partiet att han är lojal i kampen att besegra Barack Obama.

Inga kommentarer: